Meghalt a magyar mentésügy ikonja

dr. Szegeczky Dezső
Dr. Szegeczky Dezső
Vágólapra másolva!
Életének 83. évében váratlanul meghalt az Országos Mentőszolgálat történelmének egyik legjelentősebb főorvosa, dr. Szegeczky Dezső – közölte közösségi oldalán a mentőszolgálat.
Vágólapra másolva!

Az Országos Mentőszolgálat nekrológjában „mindig kedves, rendkívül halk szavú” mentőorvosnak nevezte dr. Szegeczky Dezsőt. „A legkiemelkedőbb tudású szakemberek közé tartozik, akik valaha a mentőknél teljesítettek szolgálatot. Nem volt a mentésnek olyan szakterülete, melynek gyakorlatát ne ismerte és ne fejlesztette volna” – írják.

A rendkívüli tudású orvos fiatalon került a mentőkhöz, így az elmúlt több, mint 50 év során jelentős mértékben alakította a helyszíni betegellátás fejlődését egész Magyarországon.

Évtizedekig a rohamkocsi-szolgálat egyik tartópillére, a napjainkban használt beavatkozások és eljárások egyik kifejlesztője volt.

Dr. Szegeczky Dezső Forrás: OMSZ

Dr. Szegeczky Dezső elszánt harcosa volt a hazai légimentés megteremtésének és felépítésének. Alapítója a hazai sürgősségi gyermekgyógyászatnak és a gyermekmentésnek, de az egyetemi- és egyéb szakoktatások legendás tanára is volt.

„A mosolygós szakember, aki 1963-tól 2013-ig tartó ötvenéves szolgálata alatt megszámlálhatatlan életet mentett meg, köztük rengeteg gyermekét, leírhatatlan űrt hagy maga után a bajtársi közösségben, ahol generációk tanulhattak tőle”

– olvasható a nekrológban.

Az Országos Mentőszolgálat a magyar mentésügy ikonját saját halottjának tekinti.