Kell atomkatasztrófától tartani a felrobbantott vízierőmű miatt?

2023. június 6., Nova Kahovka, víztározó, Dnyeper folyó, Ukrajna,
This screen grab from a video posted on Ukraine's President Volodymyr Zelensky's Twitter account on June 6, 2023 shows an aerial view of the dam of the Kakhovka Hydroelectric Power Station after it was partially destroyed. A Russian-held dam in southern Ukraine was damaged on June 6, with Kyiv and Moscow accusing each other of blowing it up while locals were forced to flee rising waters. (Photo by various sources / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Twitter / Account of Ukraine's President Volodymyr Zelensky @ZelneskyyUa " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetőjét kérdeztük arról, hogy jelenthet-e nukleáris fenyegetettséget a Nova Kakhovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása?
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo korábban beszámolt, Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője súlyos környezeti pusztításnak nevezte a Nova Kakhovka-i vízerőmű gátjának felrobbantását, és a Telegramon közzétett üzenetében azt is kiemelte:

Oroszország műveletei a gát közelében lévő zaporizzsjai atomerőművet is veszélyeztetik.

Hozzátette: mindent megtesznek a környéken élők biztonságáért. Később az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szintén azt közölte, hogy a gát lerombolása veszélyt jelent az erőműre nézve, ám kiemelte:

A HELYZETET ELLENŐRZÉS ALATT TARTJÁK, A HŰTŐVÍZTÁROLÓ JELENLEG TELE VAN.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig közleményt adott ki, melyben – a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint – azt tudatta, hogy a létesítmény "nincs közvetlen veszélyben". A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy a támadás nyomán az erőmű teljesen tönkrement", és nem is lehet helyreállítani.

Egyelőre nincs azonnali, közvetlen nukleáris fenyegetettség

Az Origo megkeresésére a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője elmondta, hogy a gát felrobbantása energetikai szempontból két fontos következménnyel jár. Egyrészt a Nova Kakhovka-i vízierőmű működése ellehetetlenült. Ez egy 357 megawattos, beépített kapacitású létesítmény, amely a környező településeket látta el villamos energiával. Az erőmű kiesése tehát várhatóan áramkimaradásokhoz vezet majd a régióban. Másrészt az esemény befolyásolja a zaporizzsjai atomerőmű hűtését is, ugyanis a létesítmény hűtővíz-ellátását közvetett módon a kahovkai tárolóból oldották meg.

Hortay Olivér kifejtette, hogy

a robbantás azonnali, közvetlen nukleáris fenyegetettséget nem okoz, mert a létesítmény hűtése nem közvetlenül a Kakhovka-i tárolóból, hanem egy erre a célra kialakított, mesterséges hűtőtóból történik.

A rendelkezésre álló információk alapján a hűtőtóban jelenleg elegendő víz van ahhoz, hogy az eset ne okozzon azonnali veszélyhelyzetet. Mivel azonban a hűtőtavat a kahovai tárolóból látták el, a következő időszakban jelentősen megnő annak a kockázata, hogy az erőművet nem tudják majd kellő mennyiségű vízzel ellátni.

Ez lehet a gond később

Hortay Olivér arra is emlékeztetett, hogy

a 6000 MW beépített kapacitású létesítmény Európa és Ukrajna legnagyobb atomerőműve.

Azt, hogy az erőmű vízellátása mikor és mekkora problémákkal járhat, még nem lehet pontosan előrejelezni: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelenleg is intenzíven vizsgálja a lehetséges következményeket.

– mondta el a szakértő az Origónak. Hortay tehát leszögezte, hogy azonnali nukleáris fenyegetettségről most nincs szó, de a robbantás súlyosan befolyásolja a régió és közvetett módon az egész térség áramellátását. Szerinte ez az eset is jól mutatja, hogy

a háború további eszkalációja egyre súlyosabb, nem várt következményekkel jár, amiket egyedül a mihamarabbi tűzszünettel és békekötéssel lehet megelőzni.