Putyin kitiltotta Joe Bident Oroszországból

Ukrán válság, 2022, Joe Biden, amerikai elnök
US President Joe Biden addresses the Russian invasion of Ukraine, from the East Room of the White House on February 24, 2022, in Washington, DC. - Biden announced "devastating" Western sanctions against Russia on Thursday. After a virtual, closed-door meeting, the G7 democracies said they stand firm against Russia's "threat to the rules-based international order." (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminisztérium, válaszul az amerikai szankciókra, közzétett egy listát, amelyen a „véglegesen" kitiltott amerikai állampolgárok szerepelnek, köztük az amerikai elnök, a külügyminiszter és a CIA főnöke is - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminisztérium egy listát tett közzé, amelyen 963 fő neve szerepel. A dokumentum megosztása mellett a külügyminisztérium hangsúlyozta: „Washington ellenséges lépései továbbra is adekvát választ kapnak". A minisztérium közölte, Oroszország ellenszankciói arra irányulnak, hogy magatartásuk megváltoztatására kényszerítsék az amerikai hatóságokat. A minisztérium hozzátette, hogy Oroszország nem keresi a konfrontációt, és nyitott az őszinte párbeszédre – írja a mandiner.hu.

A kitiltottak listáján van Joe Biden amerikai elnök, Antony Blinken külügyminiszter és William Burns, a CIA vezetője is.

A külügyminisztérium külön közölte, hogy 26 új nevet vett fel azon kanadaiak listájára, akiknek megtiltotta, hogy Oroszországba utazzanak, köztük védelmi vezetőket, védelmi iparági vezetőket és Sophie Gregoire Trudeau-t, Justin Trudeau miniszterelnök feleségét. Az utazási tilalomról szóló döntés az után született, hogy Joe Biden szombaton egy 40 milliárd dolláros segélycsomagot írt alá, amivel Ukrajnát segítik a háborúban.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A segély a szeptemberig tartó időszakra szól, és jóval nagyobb, mint a korábbi, 13,6 milliárd dolláros gyorssegély. A 40 milliárdból 20 milliárd fegyver és hadianyag, nyolcmilliárd általános gazdasági támogatás, ötmilliárd élelmiszersegély, egymilliárdot a menekültek megsegítésére szánnak, a többit nem részletezték.