Kiderült, melyik az évszázad magyar slágere

Csináljuk a fesztivált döntő 2022 április 2-án, Peter Sramek
Vágólapra másolva!
Május 21-én véget ért a közmédia tízhetes zenei időutazása, nem volt könnyű kiválasztani a győztes dalt a Csináljuk a fesztivált! fináléjában. Visszatért a színpadra többek közt Varga Miklós, Oláh Gergő, Király, Peter Šrámek, Miklósa Erika és Janicsák Veca, fantasztikus volt a hangulat a műsor döntőjében is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a Csináljuk a fesztivált! adásaiban az elmúlt száz év legjobb 60 dala mutatkozhatott be 21. századi köntösben a színpadon, amelyből csak kilenc kiválasztott produkció került be a végső mezőnybe, közülük került ki a győztes dal.

A produkciókat a közönség mellett Balázs Klári és Korda György, Feke Pál, Balázs Andi, Boros Csaba, valamint a Z-generációt képviselő Nagy Bogi értékelték, illetve az utolsó estén csak véleményezték. Ők csak az adás utolsó perceiben árulták el, hogy nekik mely négy dal a kedvencük, és kinek adnák az első helyet.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kilenc dal került a döntőbe

Az 50-es évek fordulójából jutott a fináléba a Meseautó Miklósa Erikával és Dolhai Attilával, valamint a Hamvadó cigarettavég Janicsák Vecával. A 60-as évekből a Gyöngyhajú lány Miller Zoltánnal, és a Nem leszek a játékszered Polyák Lillával folytathatja a versenyt. A 70-es évek két slágere, a Nem adom fel! Király Viktorral és Freddie-vel, illetve a Lady „N" Peter Šrámekkel kapott esélyt a győzelemre ezen az estén.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 80-as évekből az István, a király című rockopera ikonikus dala, a Szállj fel, szabad madár! Köteles Leanderrel, míg a 2000-es évekből a Szállok a dallal Oláh Gergővel versenyezhetett tovább a döntőben.

A zsűri most nem pontozott, csak értékelt

Nem volt könnyű a közönség dolga, ugyanis ezen az estén rajtuk múlt, hogy melyik dal lesz a győztes.

A döntőben a Nem adom fel című dal hangzott el elsőként Király Viktor és Freddie előadásában. A Locomotiv GT a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese, méltó helye volt a slágernek a döntőben.

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

Varga Miklós énekelte az Évszakokat, amit mindenki kívülről tud, 1987-ben ismerte meg a közönség, a Nyolc évszak főcímdala volt. Janicsák Veca következett és a Hamvadó cigarettavéggel: egy legendás dal, ami legalább annyira misztikus mint a dalszövege és a zenei hangulata, valamint előadójának egyedi hangja. Karády Katalin 1942-ben énekelte fel legnagyobb slágerét, ami a műsorban harmadszor hangzott el.

A Lady "N" lenyűgözte a közönséget, Korda György slágerét Peter Šrámek adta elő.

A zsűriben helyet foglaló Korda a hatvanas évek talán legnépszerűbb férfi énekese volt, aki még a beatkorszakban is meg tudta újítani a tánczenét, a fiatal énekes előadása neki is nagyon tetszett.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Szállok a dallal Oláh Gergő előadásában hangzott el, majd következett a Gyöngyhajú lány, ami a magyar szerzemények közül a „legtöbbet feldolgozott magyar dal" címmel rendelkezik. Ez a dal megnyitotta az utat a külföldi fellépések előtt, az Omegát a Gyöngyhajú lány elvitte Tokióba, Angliába, és Franciaországba is.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A televízió első, 1966-os táncdalfesztiváljának abszolút győztes dalát Kovács Kati énekelte, aki a legjobb előadóművész különdíjat is elnyerte, a Nem leszek a játékszered című dalt Polyák Lilla tolmácsolta a műsor döntőjében.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Meseautó máig az egyik legnagyobb magyar közönségsiker, Miklósa Erika és Dolhai Attila előadásában is remek volt, nagy tapsot kaptak ők is a produkció végén.

Az István, a király rockopera legismertebb jelenetének népszerű dala, a Szállj fel, szabad madár! is bekerült a legjobb dalok közé, az este Köteles Leander adta elő.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kiválasztották az évszázad magyar dalát

Miután elhangzottak a döntős dalok, meglepetésprodukció szórakoztatatta a nézőket: a Korda házaspár új, Pesti mese című dalát a televízióban elsőként a Duna showműsorában adták elő.

A nézők szerint a Lady "N" érdemelné meg az első helyet, majd a zsűritagok is kiválasztottak négy olyan dalt, amire 4,6,8, illetve 10 pontot adtak, így alakult ki a végső sorrend.

Az este végén győztest hirdettek, a 2022-es Csináljuk a fesztivált! a Lady "N"-t választotta az évszázad dalának.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Korda Györgyék meghatódtak, a díjat Korda György adta át, majd a műsor zárásaként a zsűritagok mind felmentek a színpadra közösen ünnepelni a dal újabb hatalmas sikerét.