Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

ORBÁN Viktor, rezsivédelmi és honvédelmi alap
Budapest, 2022. május 25. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelenti be a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. A Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután. A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk! - közölte a miniszterlenök. 
Vágólapra másolva!

A kormány szerdán ülésezett és áttekintették az ország gazdasági helyzetét. Orbán Viktor elmondta, a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet. Ma a rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Mindeközben az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extra profitra tesznek szert.

A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot, ebből finanszírozzák majd a rezsicsökkentés és a honvégséd megerősítésének költségeit.

A kormány kötelezi a bankokat a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy az extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Ezek az intézkedések időben korlátozottak: két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak. A miniszterlnök úgy folytatta, akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kéri a kormány és azt várja el, hogy segítsék az embereket, és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

- mondta Orbán Viktor.

A további részletekről és a számokról a kormány a holnapi kormányinfó keretében számol be.