Vágólapra másolva!
Szombat este a Real Madrid 1-0-ra legyőzte a Liverpoolt a Bajnokok Ligája párizsi döntőjében, aminek a kezdése egészen botrányos okok miatt 35 percet csúszott. A spanyol bajnok Vinícius Junior góljával és Thibaut Courtois szenzációs védéseinek köszönhetően története során tizennegyedik alkalommal hódította el a trófeát, Carlo Ancelotti pedig negyedik sikerével a sorozat legeredményesebb edzője lett. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a döntő további érdekességei.

Fantasztikus Courtois, a Liverpool árnyéka volt önmagának

Egészen rendhagyó és botrányos események előzték meg a finálét, ugyanis a találkozó kezdése több mint fél órát csúszott, mert rengeteg néző nem jutott be, miközben sokan jegy nélkül próbáltak belógni a Stade de France-be. Több sokkoló felvétel is felkerült az internetre, ahogy az angol drukkerek a kerítést átmászva igyekeznek bejutni. A francia rendőrök könnygázt is bevetettek, hogy megfékezzék a rendbontókat, de olyan szurkolók is kaptak a könnygázból, akiknek egyébként volt jegyük.

Az első félidőben a Liverpool járt közelebb a gólhoz, ötször lőtt kapura, vagyis pontosan annyiszor, mint az előző két BL-döntőjében összesen. Mané helyzeténél kis híján a Pool szerzett vezetést, de a meccsen óriási bravúrokat bemutató Thibaut Courtois kapufára mentett. A belga kapus kilenc védést mutatott be, ami rekord a BL-döntőkben, ráadásul az egész sorozatot figyelembe véve is rekordot állított fel 59 védéssel, így nem meglepő, hogy őt választották a mérkőzés legjobbjának.

– mondta belga kapusáról Carlo Ancelotti, a Real vezetőedzője.

Thibaut Courtois ünnepli pályafutása első BL-győzelmét Forrás: AFP/Javier Soriano

A világ legjobb csapatait győztük le. A City és a Liverpool is hihetetlen volt ebben az idényben, utóbbi nagyszerűen játszott most is, de kihasználtuk az esélyünket" – értékelt Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa. "Nagyon élveztem az egész szezont. Az első védések után kezdtem el igazán koncentrálni, kivédtem Mané ziccerét, aztán Szalah lövését. Ma senkinek sem hagytam megakadályozni, hogy megnyerjem a Bajnokok Ligáját".

Ha már helyzetkihasználás, a Real Madridnak a 43. percig még csak kapu felé irányuló próbálkozása sem volt, akkor viszont Benzema szinte a semmiből talált be, de hosszas videobírózás után les miatt érvénytelenítették a gólt. Ez sem fogta meg a rekordbajnokot, hiszen a második játékrészt lendületesebben kezdte és az 59. percben Vinícius Junior meg is szerezte a vezetést. A brazil támadó 21 évesen és 320 naposan az ötödik legfiatalabb játékos lett, aki betalált a legrangosabb európai kupasorozat fináléjában.

A BL-döntő egyetlen gólját szerző Vinícius Junior csókot lehel a trófeára Forrás: AFP/Javier Soriano

A Liverpool elképesztő terhelés alatt volt ebben a szezonban, ugyanis az utolsó fordulóig versenyben volt a Manchester Cityvel a bajnoki címért, a BL-döntő pedig szezonbeli 63. mérkőzése volt, amiből 49 alkalommal győztesen hagyta el a pályát, tíz döntetlen mellett negyedszer szenvedett vereséget, ismét minimális különbséggel. Talán ennek is betudható, hogy saját tudásához képest jóval fásultabban és gyengébben futballozott az angol sztárcsapat, Klopp cserékkel igyekezett frissíteni csapatán, de a gól nem jött össze. Így a spanyol gigász

története során tizennegyedszer ülhetett fel Európa trónjára, vagyis kétszer annyiszor, mint bármelyik másik csapat.

A Liverpool pedig a 2018-as Real elleni döntő után nem tudott revansot venni, ismét elbukott. Jürgen Klopp az öt európai kupadöntőjéből csupán egyet nyert meg.

A Real Madrid nyerte a Bajnokok Ligája 2022-es döntőjét Forrás: AFP/Javier Soriano

– ez a legegyszerűbb magyarázat. Durva, de ezt természetesen tiszteletben tartjuk. Amikor a kapus a meccs embere, akkor valami nem stimmel a másik csapatnál. Courtois három hihetetlen védést mutatott be, de szerettem volna, ha több hasonló helyzetet tudtunk volna kidolgozni. A második félidőben többet szerettünk volna a védelmük mögé kerüli, de a probléma az, hogy amikor a Real Madrid ellen játszunk, ennek óriási kockázata van a veszélyes kontratámadásaik miatt. Sok jó dolgot csináltunk, de ez ma nem volt elég. Elfogadjuk.

Mondtam a fiúknak, hogy én már most is büszke vagyok rájuk, de nekik még idő kell, hogy ezt feldolgozzák.

Kiemelkedő szezont futott a csapatom. Két sorozatban nem tudtunk az élen végezni, de a lehető legkisebb különbséggel maradtunk alul.

Magába roskadó, szomorú Liverpool-játékosok a párizsi éjszakában Forrás: Twitter

A Real Madrid hihetetlenül tapasztalt. Náluk van az európai labdarúgás legtapasztaltabb és legsikeresebb edzője. Szoros meccs volt, amelyen nekünk sokkal több helyzetünk volt. A másik probléma, hogy a 24 lövésünkből csak háromnál kellett világklasszis védést bemutatnia Courtois-nak. Minőségbeli támadásokkal több problémát okozhattunk volna nekik. Egy vereség után mindig át kell gondolni, mit lehetett volna jobban csinálni.

Nem kaptuk meg a jutalmunkat, de ez a játék része" – értékelt a lefújás után a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp, aki a harmadik BL-döntőjét bukta el, márpedig ez negatív rekord.

Jürgen Klopp ismét elbukott Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

"Nagyon csalódottak vagyunk. Ez sajnos ilyen, ha az ember elbukik egy döntőt. Ha őszinték akarunk lenni, játszhattunk volna egy kicsit jobban is, különösen a második félidőben. A Real elképesztően tapasztalt csapat, tudják, hogyan kell döntőt nyerni, és ezt most is megmutatták" – mondta érthetően szomorúan a Liverpool védője, Andrew Robertson.

Ancelotti csodát tett, a Real DNS-ében van a győzelem

A Real egészen elképesztő menetelést mutatott be, ráadásul úgy jutott el a döntőig, hogy a második csoportmérkőzésen a moldáv Sheriff Tiraspoltól még kikapott, majd kiverte a Lionel Messivel felálló PSG-t, a Chelsea-t és az angol bajnok Manchester Cityt. Sokan a szerencsére fogták, de

a Real bizonyította, hogy a DNS-ében van a győzelem, hiszen sorozatban a nyolcadik döntőjét nyerte meg a Bajnokok Ligájában.

Ráadásul papíron jóval nehezebb ágon jutott el a fináléig, mint angol riválisa. Nem lehet szó nélkül elmenni a sikerkovács Carlo Ancelottiról sem, aki edzőként már négyszeres győztes, amivel minden idők legeredményesebb trénere lett a BL-ben, ami a megnyert trófeákat illeti, ráadásul úgy, hogy mind az öt európai topligában bajnoki címet nyert a kispadon. Az olasz tréner már korábban is hangsúlyozta, mennyire jó viszonyt ápol a játékosaival, de alighanem az, ahogyan összeölelkeztek a lefújás utáni pillanatok, még annál is többet elárul.

"Nem tudom elhinni. Elképesztő idényt futottunk. Nehéz mérkőzés volt, az első félidőben akadtak nehéz pillanataink, de a végén, az összes mérkőzést is figyelembe véve, megérdemelten nyertük meg a Bajnokok Ligáját.

- mondta Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője, aki játékosként és edzőként együttvéve karrierje során hatodik alkalommal emelhette magasba a BL-trófeát.

A Realnak az egyenes kieséses szakaszban 27 kaput eltalált lövése volt, ebből 15 gólt szerzett. A Benzemára kicsúcsosodott támadójáték alighanem nem is lehetett volna ennél hatékonyabb.

A francia csatár 15 gólt szerzett, tízet a kieséses szakaszban, ezzel toronymagasan lett a sorozat gólkirálya.

Érdekesség, hogy amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, még sohasem végzett francia játékos a lista élén.

"Nagyon boldog és büszke vagyok erre a csapatra. Megérdemelten szereztünk két trófeát idén. Nehéz meccs volt, de a Bajnokok Ligájában minden meccs az, különösen a döntőben. Nagyon sokat jelent számomra, hogy itt a hazámban nyerhettem újabb Bajnokok Ligáját" – mondta Karim Benzema, a Real Madrid francia támadója, aki kivételes formát mutatott tavasszal, így nem csoda, hogy már most az Aranylabda legnagyobb esélyesének tartják.

Karim Benzema ötször ért fel a csúcsra a BL-ben Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Megszenvedtünk érte, de soha nem adtuk fel. Amikor kellett, védekeztünk és átvészeltük a meccs kritikus időszakait. A kulcs az volt, hogy a támadó hármasuknak nem adtunk teret. Könnyebb Bajnokok Ligáját nyerni a Madriddal, mint egy másik csapattal.

A srácok most ünnepelnek, nagyon jó a hangulat az öltözőben. A meccs elején sem láttam idegeskedés nyomát a játékosokon. Szerintem én voltam a legidegesebb. Nehéz, sőt nem normális dolog nyolc döntőt zsinórban megnyerni" – mondta Ancelotti.

Carlo Ancelotti öröme a lefújás pillanatában Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

"Csodálatos szezon volt, és végre győzelemmel tudtuk befejezni. Nehéz meccs volt, de Courtois elképesztő volt, akárcsak az egész szezonban" – méltatta csapattársát a Real Madrid uruguayi középpályása, Federico Valverde, aki pályafutása első BL-győzelmét szerezte.

Hosszabbítás:

Végül jöjjön néhány különlegesség a 2022-as Bajnokok Ligája-döntőről:

  • A Real Madrid lett az első csapat a döntők történetében, amelynek kezdőjében négy olyan játékos szerepelt (Benzema, Kroos, Modric és Alaba), aki több mint százszor lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban.
  • Csak a Bayern München-Chelsea 2012-es fináléján volt több kapura lövés (16) az első félidőben. Az idei párizsi döntő első játékrészében tíz próbálkozás volt, pontosan annyi, mint 2010-ben a Bayern-Inter, illetve a 2011-es Barcelona-Manchester United meccsen.
  • Annak ellenére, hogy idén megnyerte a Liverpool az angol Ligakupát és az FA-kupát, a kupadöntők fináléiban öt és fél óra alatt egyetlen gólt sem tudott szerezni.
    Szalah és a Liverpool nem tudott visszavágni a 2018-as elbukott döntőért, ismét a Real örülhetett a végén Forrás: AFP/Paul Ellis
  • Mohamed Szalah hat kapura lövéssel próbálkozott, ami a döntők tekintetében rekord, ugyanis nála többször egyetlen játékos sem lőtt még kapura a fináléban.
  • A döntő hőse, Vinícius Júnior 4 góllal és 6 gólpasszal zárta az idei BL-szezont. Ezzel Lionel Messi mögött a második dél-amerikai játékos, aki 21 éves kora előtt legalább tíz gólban szerepet vállalt.
  • Jordan Henderson harmadszor irányította csapatkapitányként a Liverpoolt nemzetközi kupadöntőben, nála többször egyetlen angol játékos sem vezette a fináléban a csapatát.
  • Negyedszer fordult elő, hogy a Real Madrid egy idényen belül meg tudta nyerni a spanyol bajnokságot és a BL-t is.
  • A legutóbbi három döntőn mindössze egyetlen gól döntött.
  • Marcelo minden idők legeredményesebb Real-játékosa lett, ami a megnyert trófeákat illeti.
  • Cristiano Ronaldo után Karim Benzema, Dani Carvajal, Luka Modric, Isco, Marcelo és Gareth Bale is ötszörös BL-győztes immáron.

Bajnokok Ligája, döntő:
Real Madrid (spanyol)-FC Liverpool (angol) 1-0 (0-0)
Párizs, Stade de France, v.: Clément Turpin (francia)
gólszerző: Vinícius Junior (59.)
sárga lap: Fabinho (62.)

1. félidő
1
2. félidő
95
93Vinicius Junior
93Vinicius Junior
90Luka Modric
90Luka Modric
86Federico Valverde
85Federico Valverde
77Thiago Alcantara
77Jordan Henderson
77Thiago Alcantara
77Jordan Henderson
65Luis Diaz
65Luis Diaz
62Fabinho
61Fabinho
59Vinicius Junior
59Federico Valverde
59Vinicius Junior
48
46
Összeállítások
Liverpool4-3-3
Real Madrid4-3-3
Football Pálya
1
Alisson
Becker
66
Trent
Alexander-Arnold
5
Ibrahima
Konate
4
Virgil
van Dijk
26
Andrew
Robertson
14
Jordan
Henderson
3
6
Thiago
Alcantara
11
Mohamed
Salah
10
Sadio
Mane
23
Luis
Diaz
1
Thibaut
Courtois
2
Daniel
Carvajal
3
Eder
Militao
4
David
Alaba
23
Ferland
Mendy
10
Luka
Modric
14
8
Toni
Kroos
15
Federico
Valverde
9
Karim
Benzema
20
Vinicius
Junior

Liverpool

Kezdők
1Alisson Becker
66Trent Alexander-Arnold
5Ibrahima Konate
4Virgil van Dijk
26Andrew Robertson
14Jordan Henderson
77
77
3Fabinho
62
61
6Thiago Alcantara
77
77
11Mohamed Salah
10Sadio Mane
23Luis Diaz
65
65
27Divock Origi
62Caoimhin Kelleher
7James Milner
8Naby Keita
9Roberto Firmino
12Joseph Gomez
15Alex Oxlade-Chamberlain
17Curtis Jones
18Takumi Minamino
20Diogo Jota
21Konstantinos Tsimikas
32Joel Matip
67Harvey Elliott
Cserék

Real Madrid

Kezdők
1Thibaut Courtois
2Daniel Carvajal
3Eder Militao
4David Alaba
23Ferland Mendy
10Luka Modric
90
90
14Casemiro
8Toni Kroos
15Federico Valverde
86
85
59
9Karim Benzema
20Vinicius Junior
93
93
59
59
35Miguel Gutierrez
13Andriy Lunin
6Nacho Fernandez
7Eden Hazard
11Marco Asensio
12Marcelo
17Lucas Vazquez
18Gareth Bale
19Daniel Ceballos
21Rodrygo
22Isco
24Mariano Diaz
25Eduardo Camavinga
Cserék