Egy náci tömeggyilkost dicsőített a berlini ukrán nagykövet

Vágólapra másolva!
Újabb kijelentésével keltett közfelháborodást Andrij Melnyk berlini ukrán nagykövet. A diplomata, aki korábban „sértődött májas virslinek" nevezte Olaf Scholz német kancellárt és seggfejnek a Bundestag külügyi bizottságának elnökét, ezúttal már a lengyeleket is felháborította.
Vágólapra másolva!

Hivatalos közleményben határolódott el az ukrán külügyminisztérium saját berlini nagykövete, Andrij Melnyk legújabb nyilatkozatától. Az ukrán diplomata ugyanis német újságírónak nyilatkozva védelmébe vette a hírhedt ukrán nacionalista, Sztyepan Andrijovics Bandera személyét. Szerinte ugyanis nincs bizonyíték arra, hogy az ukrán nacionalista vezető, Bandera hívei tömegesen gyilkolták volna a zsidókat. „Bandera nem volt zsidók és lengyelek tömeggyilkosa" – így fogalmazott.

Melnyk kijelentése miatt még az Ukrajnát jelenleg mindenben segítő és támogató Lengyelország felháborodását is kiváltotta, Zbigniew Rau külügyminiszter nemtetszését fejezte ki az ukrán külügyminisztérium felé.

Ukrán nacionalisták vonulnak a Sztyepan Bandera születésének 112. évfordulója alkalmából rendezett nagygyűlésen Kijevben, 2021-ben Forrás: Sputnik via AFP/Stringer

Mint az történelmi tény, Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezete radikális szárnyának ideológiai vezetője volt. Körei, a nyugat-ukrajnai nacionalista partizánok voltak felelősek az 1943-as kitelepítésekért, amelyek során lengyel civilek tízezreit gyilkolták meg. Bandera azt mondta:

A náci vezető a második világháború után Németországba költözött, ahol 1959-ben a KGB egyik ügynöke meggyilkolta.

A Tagesschau felidézi, hogy Melnyk már közvetlenül 2015-ös hivatalba lépése után kifejezte Banderával kapcsolatos szimpátiáját, amikor virágot helyezett el müncheni sírjánál.

A náci Banderát Ukrajnában sokan nemzeti hős partizánként ünneplik.