Döbbenetes aszály sújtja Spanyolországot és Portugáliát, 1200 éve nem volt ilyen szárazság

Spanyolország, Portugália, téli szárazság, galéria
This photograph taken on February 10, 2022 shows an aerial view of the monastery of San Salvador de la Vedella, now accessible by foot due to the low water level whereas in recent years the only access was by boat, in Cercs, Catalonia. (Photo by Aitor De ITURRIA / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 1200 éve nem volt a mostanihoz fogható szárazság Spanyolországban és Portugáliában - állapították meg kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Ibériai-félszigeten a legtöbb eső télen esik. A nedves időjárási frontot azonban megállíthatja az úgynevezett Azori-szigeteki magasnyomású rendszer vagy szubtrópusi anticiklon - írta a The Guardian a Nature Geoscience tudományos lapban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A szélsőséges erejű anticiklonok egyre gyakoribban és a nedves időjárást észak felé tolják, az Egyesült Királyságot és Skandináviát teszik csapadékossá. Gyakoribbá válása az emberi tevékenység szén-dioxid-kibocsátása okozta globális felmelegedés számlájára írható.

Az extrém anticiklon a havi téli csapadékmennyiséget átlagosan egyharmadával csökkenti. Forrás: AFP/Aitor De Iturria

Ennek komoly következményei vannak, mert a rendkívül nagy azori-szigeteki anticiklon szárazságot jelent az Ibériai-félszigeten és a Földközi-tengeren - mondta Caroline Ummenhofer, az amerikai Woods Hole óceánkutató intézet munkatársa, a kutatócsoport tagja.

Az Ibériai-félszigetet az elmúlt években egyre több hőhullám és aszály sújtotta, az idei május volt az eddigi legmelegebb Spanyolországban. Emberek tucatjai haltak meg 2017-ben a térségben erdőtüzekben, melyeket a klímaválság miatt tízszer valószínűbbé váló hőhullámok követtek.

Környezetvédők szerint a régió leghosszabb folyóját, a Tajót a teljes kiszáradás fenyegeti.


Az új tanulmány 1850-ig visszanyúló időjárási adatokat és Kr. u. 850-ig visszamenően számítógéppel reprodukált éghajlati jellemzőket elemzett. Azt találták, hogy 1850 előtt átlagosan tízévente egyszer jelentkezett az extrém Azori-szigeteki anticiklus. 1850 és 1980 között hétévente, de 1980 után már négyévente fordult elő a jelenség.

Az adatok szerint a szélsőségesen nagy azori-szigeteki anticiklus a havi téli csapadékmennyiséget átlagosan egyharmadával csökkenti.

Amennyiben az Azori-szigeteki anticiklonok gyakorisága tovább nő csak fokozódni fog az Ibériai-félszigeten a szárazság, egészen addig, míg a globális szén-dioxid-kibocsátás nullára nem esik vissza.

A címlapi kép illusztráció!