Szemérmetlenül kemény és erőszakos az új Ragadozó

Préda
Vágólapra másolva!
Bár filmesek hosszú sora dolgozott azon, hogy senkit ne érdekeljen egy új Ragadozó-film, a Cloverfield Lane 10-et is rendező Dan Trachtenberg igazságot szolgáltatott a földönkívüli szörnyetegnek. A Préda lényegre törő és brutális folytatás.
Vágólapra másolva!

Kevés méltatlanabbul kezelt franchise létezik a Ragadozónál. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével és a Die Hard-szériát is elindító John McTiernan rendezésében készült 1987-es első rész minden idők egyik legjobb sci-fi horrorja, a második epizód (r: Stephen Hopkins) is kifejezetten jó Danny Gloverrel, ezt követően azonban szó szerint meggyalázták a sorozatot: az Alien vs. Predator mindkét része botrányos volt, de valószínűleg már Antal Nimród is megbánta, hogy elkészítette a Ragadozókat, a Shane Black által rendezett, rendkívül idétlen Predator - A Ragadozóról pedig ne is beszéljünk.

Préda Forrás: Disney +

Éppen ezért semmi meglepő nincs abban, hogy az új epizódtól nem vártak hatalmas kaszasikert, hiszen filmesek sora tett azért, hogy elidegenedjenek a rajongók a sorozattól, így az új Predator-film az eredeti tervekkel ellentétben nem is a mozikban debütált, hanem a Disney Plus streaming-csatornáján.

Ráadásul látványosan alacsonyabb költségvetésből készült, szemben a hasonló hollywoodi produkciókkal, de ezúttal a forgatókönyvírók ügyesen kiküszöbölték a pénzhiányt. A történet ugyanis a tizenhetedik században játszódik, akkor, amikor először látogatja meg a Földet az idegen bestia és egy komancs indiántörzsnek kell felvennie vele a harcot. Azaz a látvány nagy részét a természeti táj alkotja.

A rendező inkább a klasszikus atmoszféraépítésre fektette a hangsúlyt: a szél borzolta magas fűvel és az egyéb természeti zajokkal teremt nyomasztó légkört. Olykor rendkívül hatásosan.

Préda Forrás: Disney +

A streaming-szolgáltatóknak megvan az az előnyük, hogy míg a mozikba szánt filmek esetében a producerek vért izzadnak azért, nehogy a filmjeik korhatáros minősítést kapjanak és ezáltal elessenek a legaktívabbnak számító tizenéves korosztálytól, addig itt nem kell hasonló szempontokat figyelembe venni. Ez az előnye a Prédának is:

ahol kell, ott szemérmetlenül kemény és erőszakos.

És sokszor felróják (joggal) a streaming-szolgáltatóknak, elsősorban az egyre nevetségesebb Netflixnek, hogy a pénzünkért általában egy kiadós (ostoba) ideológiai nevelésben részesülünk, ezúttal azonban erről szó sincs.

Préda Forrás: Disney +

Bár a női főszereplővel készült filmből sokan feminista mondanivalót olvasnak ki, de ezt illetően teljes tévedésről van szó. A Préda egyik fő érdekessége, hogy szinte az antitézise az első Ragadozónak, hiszen míg abban a lény kőkemény amerikai kommandósokat mészárolt le, itt a legvédtelenebb, még a civilizáció romlottságától mentes, természeti emberekre támad. És lássuk be, könnyebb aggódni egy esendő nőért, mint Arnold Schwarzeneggerért.

Ha ez a film a nyolcvanas évek videókazettás korszakában készült volna, akkor több generációnyi fiú éppen úgy rongyosra nézte volna, mint az eredeti Ragadozót.