Megdöbbentő bizonyíték Franciaország és Ukrajna kapcsolatáról

iszlám állam is iá isis repülő
A handout picture taken on October 17, 2014 by the French Army and released on October 21, 2014 by French Army Communications body ECPAD (Establishment of Communication and Audiovisual Production of Defense) shows a Rafale fighter jet equiped with 4 laser guided bombs GBU-12 flying over Iraq on a reconnaissance mission after taking off from the Al-Dhafra base in the United Arab Emirates. French jets carried out on October 19, 2014 an air strike against two pick pick up trucks in the region of Tikrit, successfully destroying their target using 3 laser-guided bombs GBU-12, as part of the "Chammal" operation. France has increased its equipment with 3 more Rafale up to 9 Rafale fighter jets, after having mobilized one c135 refueling aircraft and an Atlantique 2 maritime patrol airplane, along with a warship deployed to the Persian Gulf to boost the fight against Islamic State in Iraq. AFP PHOTO / ECPAD / EMA /ARMEE DE L'AIR = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ECPAD / EMA /ARMEE DE L'AIR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - TO BE USED WITHIN 30 DAYS FROM 10/21/2014 =
Vágólapra másolva!
2021-ben a francia fegyverexport több mint kétszeresére nőtt az előző évhez képest. Tavaly az ágazat minden idők harmadik legjobb eredményét érte el. A megnövekedett export elsősorban vadászgépekre érkezett megrendeléseknek köszönhető, melyekből több országba is ad el a francia vezetés. Emellett Franciaország Ukrajnát is bőkezűen támogatja ágyúkkal és egyéb háborús felszereléssel - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

11,7 milliárd euróért adott el fegyvereket tavaly Franciaország, amivel az ágazat a valaha volt harmadik legmagasabb eredményt érte el az ország történelmében. A pontos részleteket szeptember 27-én teszi közzé a védelmi miniszter a parlament számára készített jelentésben, ám azt már most lehet tudni, hogy a franciák 2021-ben rekordösszegben értékesítettek fegyvereket. Sébastien Lecornu előrejelzése alapján a 2022-es évben is jelentős eredményekre számít a francia minisztérium.

Egy francia Rafale vadászgép. (illusztráció) Forrás: AFP/Ho

A történtekről beszámoló Challenges francia gazdasági hetilap kiemeli, hogy a tavalyi évben produkált eladásokkal Franciaország a világ harmadik számú fegyverexportőrévé lépett elő az Egyesült Államok és Oroszország mögött.

A cikkből az is kiderül, hogy a koronavírus miatt 2020-ban jelentősen visszaesett a francia fegyvereladás, mindössze 4,9 milliárd euró volt, a tavalyi évben azonban jelentősen fellendült, meghaladva a 2019-es évi 8,3 milliárd eurós rendeléseket.

A tavalyi év ráadásul minden idők harmadik legnagyobb összegű fegyverexportját eredményezte Franciaország számára: 2015-ben 16,9 milliárd, 2016-ban pedig 13,9 milliárd euró volt az ebből származó bevétel.

A nagy összeg elsősorban a Rafale típusú vadászgépekre leadott megrendeléseknek köszönhető. Franciaország 2021-ben hat új és tizenkét használt repülőgépet adott el Görögországnak, tizenkét használt repülőgépet értékesített Horvátországnak, és 30 új Rafale gépet bocsátott áruba Egyiptomnak. Összességében a repüléstechnika tette ki a megrendelések közel 70 százalékát, ami több mint a duplája a szokásos 30 százalékos aránynak.

A lap értesülései szerint az Európába irányuló export, ahová Franciaország át kívánja terelni tevékenységét, 2021-ben a megrendelések 38 százalékát tette ki.

A Rafale típusú vadászgépek eladásának tekintetében Florence Parly volt francia védelmi miniszter kimagaslóan teljesített, a Les Échos nevű francia gazdasági lap értesülései szerint hat külföldi ország is a francia repülők vásárlása mellett döntött. A legjelentősebb szerződés az Abu-Dzabinak történő 80 Rafale eladásáról szóló megállapodás, amelyet tavaly év végén írtak alá.

2015 óta eddig 242 repülőgépet exportáltak a franciák, de a francia hadsereg által használt vadászgépekkel együtt összesen 434 gép került eladásra. Az első helyen tehát az Egyesült Arab Emirátusok áll a 2021-ben 15 milliárd euróért vásárolt 80 repülővel, a második Egyiptom, ők 2015-ben 24, majd 2021-ben további 30 Rafale-t vettek 9 milliárd euróért, a harmadik helyen pedig Katar és India áll, mindkét ország 36 francia vadászgéppel rendelkezik. Ami az európai vásárlókat illeti, Görögországnak összesen 24 Rafale gépe van 2,3 milliárd euró értékben, Horvátországnak pedig 12, ami 1 milliárd eurót ér.

Forrás: V4NA

Az eladásokon kívül Franciaország igencsak bőkezűen támogatja fegyverrel a február óta háborúban álló Ukrajnát is, Florence Parly volt miniszter áprilisban azt írta a Twitteren, hogy Franciaország kiáll Ukrajna mellett és több Caesar típusú önjáró tüzérségi ágyút, valamint többezer lövedéket szállítanak az országba.

Ám nem ez az egyetlen fegyver, amit a francia vezetés az ukrán védekezés számára felajánlott, a Le Monde nevű francia lap március elején számolt be róla, hogy néhány tucatnyi Milan páncéltörő rakétát szállít Kijevbe, ezt megelőzően pedig, közvetlenül a háború kitörése után védőfelszerelést, sisakot és golyóálló mellényt biztosított Franciaország az ukrán katonák számára.

A háborúról a percről percre élő közvetítésünket IDE kattintva követheti.