A portugálok kiütötték a cseheket a Nemzetek Ligájában

Football: UEFA Nations League (2022/2023) - League A day 5: Group 2 Czech Republic v Portugal fbl Horizontal
Portugal's defender Diogo Dalot celebrates scoring his team's third goal with his team mates during the UEFA Nations League, league A group 2 football match between Czech Republic and Portugal at the Fortuna Arena in Prague, Czech Republic, on September 24, 2022. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetek Ligája A díviziójának második csoportjában szereplő Csehország hazai pályán fogadta Portugáliát. Az első félidőben Dalot és Bruno Fernandes góljaival a vendégek szerezték meg a vezetést. A fordulás után Dalot ismét betalált, majd Diogo Jota fejesgólja végleg eldöntötte a találkozó sorsát.

Az első negyedórában nem alakult ki nagy helyzet. A portugálok többet birtokolták a labdát, és főleg a Manchester United sztárját, Cristiano Ronaldót, és az a baloldalon játszó fiatal szélsőt, Rafael Leaót keresték a labdákkal.

A 14. percben Ronaldót a csehek kapusa úgy eltalálta az orrán, hogy a portugál világsztár orrából folyni kezdett a vér.

Néhány perc után azonban Ronaldo folytatni tudta a játékot. A jelenet itt tekinthető meg.

A csehek az első félóra után lendületbe jöttek. A 31. percben jobboldalról Vladimir Coufal adta be a labdát, Antonin Barak megelőzte védőjét, a játékos erőből fejelt a kapu bal oldala mellé.

Nagy harc folyt a pályán Forrás: AFP/Michal Cizek

A 32. percben megszerezte a vezetést Portugália: Bruno Fernandes remek labdát kapott a baloldalon, amit a Manchester United középpályása remek beadása követett. A középre lőtt labdára Cristiano Ronaldo érkezett, de a csatár lába előtt elsuhant a labda. A másik oldalon érkező Rafael Leaónak viszont így lett jó,

aki az alapvonalról egyből középre passzolt, és az érkező Diogo Dalot a kapus lábai mellett a kapuba lőtt.

A 45. percben megduplázták az előnyüket a vendégek: Mario Rui a baloldalról élesen adta középre a labdát, és a védők között kibujó Bruno Fernandes a kapu bal oldalába rúgta azt.

Bruno Fernandes gólja Forrás: AFP/Michal Cizek

A hosszabbításban azonban Cristiano Ronaldo kezezett a tizenhatoson belül, és a bíró tizenegyest ítélt.

A büntetőt Patrick Shick végezte el, de a csatár csúnyán a kapu fölé rúgta a labdát.

A félidőben több találat nem született.

Az 52. percben Diogo Dalot újabb találata révén növelte előnyét Portugália:

a Manchester United jobbhátvédje húsz méterről egy remek ballábas lövéssel talált be a csehek kapujába.

A második félidőben próbálkoztak a csehek, és főleg Patrik Schick felé próbálkoztak több beadással kevés sikerrel. A portugálok pedig már nem erőltették annyira a támadásokat, inkább kontrákkal próbálkoztak a vendégek. A 82. percben a portugálok megadták a kegyelemdöfést is: egy szöglet után Ronaldo csúsztatta meg a labdát az ötösön belül,

ami a hosszú oldalon érkező Diogo Jotához került. A Liverpool támadója pedig szép fejessel talált be a csehek kapujába.

Győzelmükkel a portugálok vezetik a csoportot Spanyolország, Svájc, és Csehország előtt az utolsó forduló előtt. A Nemzetek Ligájában a B, C és D divízió csoportgyőztesei feljutnak, míg az A, B és C divízió csoportutolsói kiesnek. Az élvonal csoportelsői pedig jövő júniusban négyes torna keretében küzdenek meg egymással a trófeáért.


Nemzetek Ligája, 5. forduló

A divízió:
2. csoport:
Csehország-Portugália 0-4 (0-2)