Bárkit odaengednek, pedig ott sokan meghalnak - hihetetlen felvételek

Vágólapra másolva!
A következő felvételeken láthatjuk a világ legveszélyesebb túraútvonalait. Ezek az ösvények bár legálisan látogathatóak, mégis csupán a legbátrabb és legrátermettebb túrázóknak valók, hiszen még egy apró hiba, vagy elvétett lépés is életveszélyes balesetekkel végződhet. És közismert: végződik is. Egyik-másik helyszínen már többen meghaltak, úgymond túrázás közben.
Vágólapra másolva!

A rozoga vaslépcsők, a hegyomlások, az oxigénhiány, vagy épp a gyilkos vadállatok az alábbi képeken látható túraútvonalakon szinte általánosak, ezért a kezdő túrázók jobb, ha nagy ívben elkerülik ezeket a vidékeket:

Mount Huashan, Kína:

Több mint 700 évvel ezelőtt egy taoista pap Kínában vékony deszkákat szögellt egy szikla oldalára, hogy elérje a szent hegy csúcsát, így született ez a különleges útvonal, amelyet sokan a világ legveszélyesebb ösvényének tartanak. A Huashan-hegyen található túrát eredetileg a szikára épült templomokba tartó zarándokoknak szánták, mára azonban a világ minden tájáról látogatják a turisták.

A magaslatra meredek lépcsők és keskeny fadeszkák vezetnek, de előfordulnak olyan szakaszok is, amikor, jobb híján a sziklákba vájt lábtámaszokba kell lépnie a bátor kalandornak. A feljegyzések szerint emberek százai lelték már halálukat a pazar kilátással kecsegtető, de annál veszélyesebb útvonalon.

Drakensberg Traverse, Dél-Afrika:

A Drakensberg-hegység vagy magyarul Sárkány-hegység közel ezer kilométer hosszan halad keresztül a Dél-afrikai Köztársaságon és Lesothón, egészen Szváziföldig. Itt található a mintegy 230 kilométer hosszú Grand Traverse, az a lenyűgöző szépségű túraútvonal, amelyen már rengeteg ember vesztette életét.

A vakmerő kirándulni vágyókat rozoga létrák, meredek hegyoldalak és több száz méteres szintemelkedés teszi próbára, cserébe a fantasztikus kilátásért.

Kalalau ösvény, Hawaii, USA:

A mindössze 35 kilométer hosszú, de annál kalandosabb Kalalau Trail (vagy Kalalau ösvény) Hawai, és talán a világ egyik legcsodálatosabb tengerpartjára vezeti az adrenalinéhes túrázókat. Cserébe azonban igen kemény az útvonal: sűrű dzsungel, zuhatagok és vízi átkelők követik egymást, az extrém tájat pedig a gyakori esőzések még veszélyesebbé tehetik.

Az ösvény kezdetén egy hivatalos útjelző tábla is figyelmeztet a veszélyre, amelynek tanúsága szerint már több mint 85 ember lelte halálát a kiszámíthatatlan szakaszon.

Angels Landing, Zion Nemzeti Park, USA:

Utah állam Zion Nemzeti Parkjában található az Angels Landing, vagy magyarul az Angyalok leszállópályája, amely egy magasra nyúló és hatalmas területű sziklaformáció. A négy kilométeres túra nagy része meglehetősen könnyen bejárható, azonban az utolsó pár száz méter annál nagyobb kihívást jelent.

Meglepő módon az igazi fenyegetés nemcsak az extrém, sziklás tájnak, hanem a túlzsúfoltságnak is köszönhető. Nap mint nap tapasztalatlan és izgalmakra vágyó turisták özönlik el a keskeny és meredek hegygerinceket. És bár a sziklákba lépcsőket vájtak és láncokat erősítettek, még ezeknek a biztonsági óvintézkedéseknek a betartása mellett is ijesztő és életveszélyes az út.