Egészen más miatt szeret füvet enni a kutyánk, mint gondolnánk

fűevés
Számos oka lehet, amiért a kutyák füvet esznek
Vágólapra másolva!
A fűevés gyakori viselkedés a kedvtelésből tartott kutyáknál. A felmérések szerint az ebek akár 80 százaléka rendszeresen nassol a fűben. Ez tehát nem újdonság, ám az új kutatások mindig felfedeznek eddig nem ismert tényezőket. A Yellowstone Nemzeti Parkban végzett vizsgálatok szerint a farkasok ürülékének akár 74 százalékában is találhatók növényi anyagok (főként fű), ami arra utal, hogy ez a viselkedés valószínűleg a kutyák kezdete óta öröklődik.
Vágólapra másolva!

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák akkor esznek füvet, ha fáj a gyomruk, mert a fűevés után a házikedvencek gyakran hánynak. Valószínűleg ez nincs így: egy 12, naponta füvet fogyasztó kutyával végzett vizsgálat szerint kevés hányási epizód fordult elő, és azok, amelyek mégis megtörténtek, csak azután következtek be, hogy a kutya már evett valamit. Az is bizonyossá vált, hogy ha egy kutyának enyhe gyomor-bélrendszeri zavara van valami miatt, amit etettek vele, akkor valójában kisebb valószínűséggel eszik füvet, mintha normális táplálékot kapna.

Más elméletek szerint a kutyák azért esznek füvet, mert ez biztosítja számukra a nyersanyagot az étrendjükben.

A fentebb tárgyalt hányáshoz hasonlóan a legtöbb ilyen elméletre kevés vagy semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Például a fent említett 12 kutyát vizsgáló tanulmányban mindegyik kutya féregtelenítve volt, és korábban nem volt emésztési problémája. Mind a 12 eb mégis boldogan evett füvet (709 alkalommal).

Számos oka lehet, amiért a kutyák füvet esznek Forrás: Leiriu/iStock/Getty Images Plus

– mondta Susan Hazel, az Adelaide-i Egyetem Állat- és Állatorvostudományi Iskola docense a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Röviden, minél éhesebb a kutya, annál nagyobb valószínűséggel eszik füvet.

Hozzátette: a válasz arra, hogy miért eszik a kutya füvet, egyszerűen annyi lehet, hogy mert szereti. A szakemberek szerint az is lehet, hogy unatkozik, és a fű rágása valami elfoglaltságot jelent. Arra is jó esélyt látnak, hogy

a házikedvencünk egyszerűen csak élvezi a fűevést, hiszen a fű letépése a földről kielégítő lehet számukra.

A fű állaga és íze ráadásul valami mást kínál, mint amit általában eszik. Még az is előfordulhat, hogy bizonyos évszakokban jobban kedveli a füvet; talán a friss tavaszi fű a kedvenc csemegéje.