Idős egerek vérét adták fiatal egereknek, ijesztő eredményt kaptak

egér
Kísérleti egér. Az egér hímivarsejteknek nem ártott a kozmikus sugárzásnak való hosszú kitettség
Vágólapra másolva!
Egy új kísérletben fiatal egereknél rövid időre az öregedés jeleit tapasztalták, amikor a tudósok idősebb egerek vérét adták nekik. Hasonló öregedési folyamat következett be, amikor emberi sejteket merítettek idősebb emberek vérplazmájába.
Vágólapra másolva!

Az alig három hónapos, hím egerek egy idősebb, 22-24 hónapos egértől kaptak vért. Ezt követően megvizsgálták a fiatalabb egerek izomerejét, hogy kiderüljön, az idősebb példány vére okozott-e változásokat a szövetekben.

A kontrollcsoporttal összehasonlítva (fiatal egerek, akik egy másik fiatal egértől kaptak vérátömlesztést), az öreg egértől vért kapott rágcsálóknál az izmok állapota jól kimutathatóan romlott.

Az egerek fizikai állóképességét a kísérlet kezdetekor és hét nappal a vérátömlesztés után futópadon vizsgálták.

Az idős vért kapott egerek gyorsabban elfáradtak, és rövidebb távot futottak a futópadon, mint a kontrollcsoport. Ezeknél az egereknél a vesekárosodás biomarkereit és a máj öregedésének jeleit is kimutatták.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Friso Gentsch

Amikor a kísérletet megfordították, és az idősebb egerek kaptak fiatal vért, az izomerő – és vele az állóképesség – nőtt, a káros lipidszint pedig csökkent.

Ez utóbbi eredmény tükrözte a Kaliforniai Egyetem egy korábbi, 2005-ben végzett tanulmányát, amely kimutatta, hogy idős és fiatal egerekből létrehozott, közös véren és szerveken osztozó sziámi ikreknél az idős egerekben az öregedés jelei visszafordíthatók.

A kutatók feltételezése szerint az idősebb egerek sejtjei olyan jelet (SASP) bocsátanak ki, amely elősegíti az öregedést, például az izomgyengeséget, az állóképesség elvesztését és a szövetek károsodását.

A kutatók hasonló kísérletet végeztek emberi sejtekkel; fiatal 20-30 év körüli emberi vesesejteket merítettek 60-70 éves emberek vérplazmájába. A kísérlet után már hat napon belül ki lehetett mutatni az öregedés több biomarkerét a vesesejtekben.

Az eredményeket a kutatók a Nature Metabolism magazinban ismertették.