Pár nap és életbe lép a brüsszeli olajembargó

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Technician walking through offshore oil and gas process for checking the condition of equipment on platform.
Vágólapra másolva!
December 5-én életbe lép az Európai Unió (EU) Oroszországból érkező tengeri nyersolajra vonatkozó embargója – ismertette a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: korábban az EU olajigényének körülbelül negyedét az orosz szállítmányok biztosították. Bár az embargó júniusi elfogadása óta a piaci szereplők egy része elkezdte leépíteni orosz szerződéseit és az Unió teljes orosz olajimportja csökkent, több tagállam növelte a beszerzéseit, hogy tartalékokat képezzen.
Vágólapra másolva!

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a Facebbokon arról ír, hogy

A szakértő szerint az új helyzet több kérdést is felvet. Meddig lesznek elegendőek az unió készletei, illetve azok kimerülése után honnan lesz képes pótolni az orosz szállítmányokat? Képes lesz-e Oroszország elegendő új vevőt találni ahhoz, hogy ne kelljen csökkenteni a kitermelését?

– magyarázta az üzletágvezető. Ehhez hozzátette:

Industry oil barrels or chemical drums stacked up.chemical tank.container of barrels of hydrocarbons.hazardous waste of black and blue tank oil. Forrás: shutterstock

bár Magyarország ellátása szempontjából megnyugtató, hogy a vezetékes szállítások mentességet kaptak az embargó alól, az unió egészében tapasztalható gazdasági következmények hazánkba is be fognak gyűrűzni.

Hortay Olivér felhívta a figyelmet arra is, hogy

a héten az Európai Uniónak dönteni kell az olajárplafonról.

Az Egyesült Államok eredetileg globális árplafonnal maximálta volna az orosz nyersolaj árát, de azt mindössze a G7 országok támogatták, a nagy alternatív vásárlók (Kína, India) nem. A korábbi elképzelés tehát értelmét veszítette.

– hangsúlyozta. A szakértő emlékeztetett: úgy volt, hogy az EU vezetői múlt héten döntenek az intézkedésről, de az álláspontok olyan messze voltak egymástól, hogy ez nem sikerült. A szankciópárti országok a javasoltnál (65-70 dollár/hordó) alacsonyabb ármaximumért lobbiznak, a szállításokban érdekeltek és a szankciókritikusok pedig az intézkedés ellen. Az idő szorítja a képviselőket, mert az olajembargó jövő hétfői hatálybalépése előtt meg kellene állapodni. Hortay Olivér szerint mindezek kapcsán a következő kérdések merülnek fel: ha Oroszország tényleg megszakítja a kapcsolatot az ársapkát támogató országokkal, mi értelme van az árszint körüli vitának? Milyen mértékben szűkítené a globális ellátási láncokat az európai vállalatok korlátozása?

Forrás: shutterstock

– ismertette az üzletágvezető. A szakértő megjegyezte: Magyarország ígéretet kapott az árplafon alóli mentességre, azonban – a gazdasági hatások begyűrűzése mellett – kérdéses, hogy megbízhatunk-e az ígéretben, vagy újra az asztalra kerül-e majd a vezetékes olaj kérdése. Nagy eséllyel válaszintézkedésekkel is számolni kell majd.

Amerika folyamatosan szabadítja fel a tartalékait

Vasárnap – egy nappal az olajembargó hatálybalépése és az ársapka tervezett bevezetése előtt – Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszterrel találkozik majd. A tárgyalás témája – az EU-döntések ismeretében – a lehetséges válaszlépés lesz. Úgy tűnik tehát, hogy az OPEC+ megint összezár, és a nagy olajkitermelők – a korábbi döntésükhöz hasonlóan – Oroszországgal egyeztetve hozzák meg stratégiai döntésüket, ami Európa szempontjából kevéssé biztató – jelezte Hortay Olivér. Az üzletágvezető szerint kérdés az is, hogy mit lép majd az Egyesült Államok. Az, hogy az elmúlt hónapokban a nyersolaj árát sikerült 100 dollár/hordó alatt tartani (ami még mindig nagyon magas), részben annak köszönhető, hogy Amerika folyamatosan szabadítja fel tartalékait. Ezek a készletek azonban nem tartanak a végtelenségig: a következő hónapokban az Egyesült Államoknak a felszabadítás helyett várhatóan el kell kezdenie pótolni a tartalékait.

– tette hozzá Hortay Olivér.