Egyre brutálisabb a közbiztonság állapota Franciaországban

France Protests Horizontal
6396832 25.11.2020 People stand near a fire during a rally in support of asylum seekers and against police violence and an unwelcoming policy towards migrants after clashes sparked when French police cleared out a new migrant camp at Place de la Republique, in Paris, France. Dominique Boutin / Sputnik (Photo by Dominique Boutin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint Franciaországban az emberek 67 százaléka aggódik a mindennapokban a saját biztonsága miatt, emellett pedig a megkérdezettek többsége azt gondolja, hogy az elmúlt években romlott az országuk biztonsági helyzete. Eközben fény derült arra, hogy új stratégiát alkalmaznak a no-go zónákban tevékenykedő drogdílerek a rendőrök megállítására. Napi 200 eurót fizetnek okmányokkal nem rendelkező illegális bevándorlóknak csupán azért, hogy támadjanak meg minél több egyenruhást - számol be minderről a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Féltik az életüket a franciák

Az Elabe Intézet által közzétett felméréséből kiderült, hogy a franciák 67 százaléka azt állítja, hogy gyakran aggódik saját biztonsága miatt, 68 százalékuk szerint pedig romlott a biztonsági helyzet az országban. Kevés francia gondolja úgy, hogy Emmanuel Macron elnök kormánya alatt javul a biztonsági helyzet, mindössze négy százalékuk vélekedik így, míg 28 százalékuk szerint nem történt változás.

Évről évre egyre csak romlik a közbiztonság a polgárháború szélére sodródott Franciaországban Forrás: AFP/Anadolu Agency/Julien Mattia

A felmérésben résztvevők 15 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt két évben támadás, lopás vagy betörés áldozata lett, 29 százalék pedig azt, hogy van olyan hozzátartozója, aki áldozata volt ilyen esetnek.

Marine Le Pen és Eric Zemmour támogatói arról számoltak be, hogy leggyakrabban a saját biztonságuk miatt aggódtak, de még Macron elnök saját támogatóinak 75 százaléka is azt mondta, hogy gyakran voltak ugyanilyen aggodalmak.

A bizonytalanság és a bűnözés az elmúlt években komoly problémává vált Franciaországban, egyesek pedig azt jósolják, hogy az országot a polgárháború veszélye fenyegeti.

Pierre de Villiers francia tábornok, a francia fegyveres erők korábbi vezérkari főnöke, aki korábban kijelentette, hogy a növekvő városi erőszak és az iszlamista radikálisok polgárháborúba sodorják az országot.

Xavier Bertrand, a Hauts-de-France régió tanácsának jelenlegi elnöke tavaly hasonlóan vélekedett.

– mondta a férfi.

Migránsokat fizetnek le a drogdílerek, hogy támadják a rendőröket

Párizs no-go zónás külvárosaiban a kábítószer-kereskedők állítólag napi 200 eurót ajánlanak illegális bevándorlóknak, hogy támadják meg a helyi rendőröket, akik megpróbálnak beavatkozni a kábítószer-értékesítési műveletekbe.

A Seine-Saint-Denis-ben működő drogkereskedőket azzal vádolják, hogy illegális bevándorlókat bérelnek fel, hogy megtámadják a helyi rendőröket, akik a kereskedők területére lépnek, és a rendőrök bizonyos területeken egyre jobban aggódnak a biztonságukért.

Jean-Christophe Couvy, az SGP rendőri testületének titkára kifejtette, hogy a rendőrök mára már egy teljesen megváltozott helyzettel állnak szemben.

Egyre erőszakosabbak az illegális bevándorlók Franciaország-szerte Forrás: Sputnik via AFP/Dominique Boutin

Hétfőn este Saint-Ouenban egy rendőri egységet megtámadott egy magát mindössze 16 évesnek valló migráns, akit letartóztattak, de 24 órán belül szabadon engedtek. A tinédzsert később azonban ismét letartóztatták, mert egy másik rendőri egységet támadott meg.

A rendőrök elleni erőszak Franciaország-szerte komoly problémát jelent, egy 2021-es jelentés szerint a rendfenntartó erők elleni támadások száma az elmúlt 20 évben megduplázódott, naponta átlagosan 85 incidenst regisztrálnak.

Csak ebben az évben többször is előfordult rendőrök elleni támadás, többek között Limoges-ban egy négy órás összecsapás a lakosok és a rendőrség között, amelynek során a rendőröket Molotov-koktélokkal dobálták meg, miután a város egy úgynevezett érzékeny területére csalták őket. Októberben pedig egy körülbelül száz fős, állítólagos szélsőbaloldali szélsőségesekből álló tömeg támadt egy ötfős rendőrcsoportra a tilosban, és két rendőrtisztet megsebesítettek, miután lövedékekkel találták el őket.