Félelmetes új fegyvereket vetnek be Ukrajnában

Germany delivers 14 Leopard 2 main battle tanks to Ukraine Unrest, Conflicts and War Conflicts Defense Federal Government Ukraine Russia Horizontal WAR
FILED - 25 September 2017, Lower Saxony, Munster: A Leopard 2A6 main battle tank drives across the training area during preparations for the "Land Operations 2017" information training exercise. Germany plans to deliver 14 Leopard 2A6 main battle tanks from Bundeswehr stocks to Ukraine as a first step. This was announced by government spokesman Hebestreit in a statement on Wednesday. Photo: picture alliance / Philipp Schulze/dpa (Photo by PHILIPP SCHULZE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Ukrajnának küldött fejlett haditechnikai eszközök segítségével az ország tudja tartani védvonalait. A német és orosz tankok között olyan hatalmas különbség van, mintha egy Mercedest állítanánk szembe egy Zsigulival - mondta Kis-Benedek József korábbi katonai hírszerző.
Vágólapra másolva!

Kis-Benedek József korábbi katonai hírszerző, egyetemi tanár, az MTA doktora a Mandiner interjújában fejtette ki az Ukrajnában vívott háború eszkalálódásáról szóló gondolatait.

– mondta Kis-Benedek.

A szakember kiemelte: a németek saját maguknak és eladásra is szánták ezt a harckocsit.

A csúcskategóriás Leopard harckocsi Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Philipp Schulze

Hosszabb ideje NATO-s célkitűzés a fegyverek és eszközök egységesítése, azt szeretnék elérni, hogy a tagországok ugyanazokat a típusokat vegyék meg és használják. Ez persze vitát is eredményez, hiszen a franciák szerint a legjobb a Leclrerc, a németek szerint viszont a Leopard, britek meg a Challengert tartják annak. De van még egy szereplő: az Amerikai Egyesült Államok az Abrams harckocsival.

– mondta szakember.

Ezek a harckocsik nagyon mások, mint a közismert T-72, amelynek 100 km-en körülbelül 100 liter a fogyasztása, míg a mai modelleknek 4-5 liter. Emellett az új tankok képesek 5000 méterig is pontosan ellőni, míg egy T-72-es jó, ha 2500 méterig tud.

A Leopard például menet közben is tud tüzelni: mozgás közben mozgó célpontra.

A régi eszközök kifogytak vagy kifogynak, most jönnek az újak – értékeli a helyzetet a szakember. A régi típusú eszközöket az Ukrajnát támogató országok átadták az ukránoknak, ezek jó részét elhasználták, megsemmisültek vagy tönkrementek. Ez pedig magával hozza a változást.

Az orosz-ukrán fronton egy átállás szemtanúi vagyunk: elképzelhető, hogy áttérnek a páncéloscsatákra, amikhez harckocsik és csapatszállító harcjárművek kellenek. Ehhez a németek és az amerikaiak már adtak és adnak csapatszállítókat. A felajánlások abba az irányba mutatnak, hogy az ukránok egy nyugati eszközökkel felszerelt teljes gépesített dandárt fel tudnak majd állítani. De ennek előkészítése nem most kezdődött – magyarázza Kis-Benedek –, ugyanis az ukránok Leopard-kiképzése már régóta zajlik.

Putyin az oroszok számára kiadta az ukázt: március végéig Donbaszt el kell foglalni, de az ukránok 3-4 lépcsős védelmi vonalakat hoztak itt létre, így ez csak nagyon nehezen lenne kivitelezhető.

Az utóbbi időben az ukránok már az erőszakkal történő bevonultatáshoz folyamodnak, sokszor katonai szolgálatra alkalmatlan emberek esetében is; szinte válogatás nélkül fogdossák össze az embereket. Szerinte meg kellene vizsgálni az etnikai összetételt is, hiszen voltak olyan hírek, hogy etnikai alapon részesítik előnyben vagy hátrányban a katonákat.

Ukrán katonák a Zaporizzsja régióban Forrás: MTI/AP/Katerina Klocsko

Figyelemreméltó, hogy mindkét oldalon védik az eredeti ukránokat, illetve oroszokat, szívesebben vetnek be a kisebbségeket vagy zsoldosokat. Odáig jutottunk, hogy ma már az a veszély fenyeget, hogy egy teljes generáció eltűnhet – elsősorban férfiak, de egyre több nőt is behívnak különböző – például egészségügyi – szolgálatokra.

Az orosz stratégiában világosan rögzítették, hogy végveszély esetén bevetik az atomfegyvert. De az nincs leírva pontosan, hogy mit is jelent ez a végveszély. Persze a NATO-ban is ugyanígy megvannak a tervek, de 1945 után szerencsére nem nagy a valószínűsége, hogy valaki atomfegyverhez nyúljon; ott van a lehetőségek között, mert rendelkeznek vele, de ezzel mindenki nagyon óvatos – szögezi le Kis-Benedek József.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: