Röhejes tánca tette világhírűvé a kétméteres hátvédet, aki a Bajnokok Ligájában is hős lehet - videó

Newcastle United v Leicester City - Carabao Cup Quarter Final Soccer Tuesday 10th January 2023 Newcastle United vs Leicester City Carabao Cup Horizontal FOOTBALL LEAGUE CUP, Dan Burn
Dan Burn of Newcastle United celebrates making it 1-0 during the Carabao Cup Quarter Final match between Newcastle United and Leicester City at St. James's Park, Newcastle on Tuesday 10th January 2023. (Photo by Robert Smith/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol Premier League-ben szereplő Newcastle United óriása, Dan Burn a Leicester City elleni (2-0) Ligakupa-negyeddöntőben a mérkőzés közben és után is hőssé vált. A szenzációs gólja után a röhejes táncával nagy sikert arató focistáról méltatatlanul kevés szó esik, pedig a különleges mozdulatai mellett is bőven szolgáltat érdekességet az élete. A több mint kétméteres balhátvéd 11 ezer fontos Smart ForTwo-t vezet, korábban szupermarketben dolgozott, kilenc ujja van, leégett Alan Shearer előtt, karácsonykor rúgta ki gyerekkorában a szeretett csapata, na és persze imád táncolni is.

Röhejes táncolása tette igazán ismertté

A 30 éves védő mindössze egy éve a Newcastle játékosa, de máris közönségkedvenccé vált a csapatnál. Ez nem is csoda, a Ligakupa-siker után például

óriási dicséretet kapott Eddie Howe vezetőedzőtől az öltözőben, a többiek biztatására pedig örömtáncot is lejtett, mindenkit mosolyra fakasztva.

Burn azonban a tánca után elárulta, utólag bánja, amit tett, mert amikor legutóbb hasonló táncmozdulatokat mutatott be egy találata után, két éven keresztül nem szerzett gólt.

Na de ki is az a Dan Burn? Valljuk be, a Newcastle United fanatikusain kívül nem biztos, hogy sok szurkolónak ott lóg a falán a védő posztere. Pedig igazán különleges pályafutása van, de az élete is sok érdekességgel szolgál.

Dan Burn csak tavaly januárban igazolt a világ egyik leggazdagabb klubjához, ám a pályán nyújtott megbízható teljesítménye, na meg az azon kívüli bohóckodásai miatt igazán felkapottá vált. Pedig 2017 nyarán, amikor az akkori klubja, a Wigan kiesett a League One-ba, mindössze 500 ezer fontot ért. De ne rohanjunk ennyire előre.

"Elég gagyi voltam"

Burn a northumberlandi Blyth városában született 1992. május 9-én. Fiatalon a Newcastle-ben is játszott,

de 11 évesen elkerült a klubtól. 2003-ban karácsonykor kirúgták.

„Utólag visszagondolva

Örülök, hogy manapság ilyet már nem csinálnak a gyerekekkel. Ezt követően is még mindig arról álmodoztam, hogy nagy játékos leszek, de főleg azért játszottam tovább, mert szerettem."

Anélkül, hogy igazán komolyan gondolta volna, hogy valaha profi lehet, hetente több órát futballozott.

„Apám jó kis futballista volt. Vasárnap játszottunk apák-fiúk meccset, és azt mondta nekem:

Ha valaha is megvertek minket, megmutatom a seggem a Fenwick ablakában."

Akik esetleg nem ismernék, a Fenwick egy Newcastle-i áruház.

Mivel a St James' Parkba bérlettel rendelkezett, így a rajongás megmaradt, mint mindenki más, ő is a legendás angol támadót, Alan Shearert bálványozta.

A magassága miatt eleinte csak kapus lehetett

A mára több mint kétméteres védő nem meglepő módon

14 éves koráig kapus volt, miközben nem igazán élt sportosan, a hírek szerint a fish and chipsen (tocsogó olajban sült hal és krumpli) kívül sok minden mást nem evett meg.

Ráadásul okkal gondolhatta, hogy a pályafutásán az sem segített, hogy ekkoriban egy kerítésen próbált átmászni, de gyűrű beakadt a kerítésbe, és

ennek következtében elvesztette jobb kezén lévő egyik ujjának nagy részét. Így jöhetett a posztváltás.

„Ha ébren voltam, és nem az iskolában, akkor fociztam. Ez minden, amit csinálni akartam.

- mondta Burn.

Burn immár mezőnyjátékosként a Blyth együttesébe igazolt, ahol a jelenlegi newcastle-i csapattársa, Paul Dummett ellen is pályára lépett.

Ám úgy tűnt, nem a futball lesz az ő világa, a Newcasle védője az Asda nevű szupermarketben dolgozott, bevásárló kocsikat tolt, miközben sport szakon tanult,

amikor a Darlington 17 évesen szerződtette.

Dan Burn élete a Fulhamben kezdett megváltozni Forrás: AFP/Glyn Kirk

De az élet ekkor sem csak csillogásból állt Burn számára, sőt,

mosta a saját felszerelését, csomagolt ebédet vitt mindig magával. Ez akkor változott meg, amikor 2011-ben a Premier League-ben szereplő Fulhamhez igazolt,

de ekkor is bőven akadtak kérdőjelek a pályafutása körül, hogy egyáltalán képes lesz-e feljebb lépni a tartalékcsapatból.

Ez nagyrészt a méretéből adódó előítéleteknek volt köszönhető, ezzel az egész pályafutása során meg kellett küzdenie.

Sokan túl magasnak, lassúnak és ügyetlennek tartották, pedig a valóságban mindig is magabiztos és higgadt futballista volt. 2018-ban Chris Hughton meglátta benne a lehetőséget, és 3 millió fontért leigazolta a League One-ba kieső Wigan együttesétől a mindössze 500 ezer fontra taksált focistát a Brightonhoz.

Az órisási védő a Wigan Athletic csapatában már bebizonyította, lehet rá számítani Forrás: AFP/Oli Scarff

Mivel Shane Duffy és Lewis Dunk uralták ekkor a csapatnál a védelmet, kölcsönben a korábbi klubjánál bizonyíthatott és bizonyított is. Bőven kivette a részét a Wigan 2018-as nagy FA-kupa meneteléséből, amikor a Premier League-ben szereplő Bournemouth, a West Ham és ami a legnagyobb szó, a Manchester City ellen is sikerült győznie a kiscsapatnak.

Az 1-0-s meccsen Burn leradírozta a pályáról a legendás argentin támadót, Sergio Agüerót is.

Potter varázslata

Ez pedig elég is volt a Brightonnak, 2019 januárjában Burn csatlakozott a csapathoz.

A jelenlegi Chelsea-menedzser, Graham Potter 2019-es érkezése miatt sokan azt hitték, hogy Burn lesz az egyik első játékos, akit ki fognak rúgni,

mivel az új edző játékstílusába nem igazán fért be.

Pottert azonban lenyűgözte Burn hozzáállása és képességei a szezon előtti edzőtáborozás során. Így ahelyett, hogy eladta volna, Potter inkább a Premier League valaha volt legmagasabb balhátvédjévé nevelte Burnt.

Dan Burn számára a brightoni évek hozták meg az igazi áttörést Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A kétméteres játékos szívesebben maradt volna középhátvéd, de soha nem panaszkodott az új szerepeköre miatt. Itt pedig jól is teljesített, ez feltűnt a gyerekkori klubjának, a Newcastle-nek is, és tavaly januárban összesen 13 millió fontért megvette a játékost.

A PL legmagasabb balhátvédjének érzelmekkel teli hazatérése

Burn esetében nem túlzás azt állítani, hogy a hazatérés érzelmileg is sokat jelentett, nemcsak a játékos, hanem az egész családja számára. A Newcastle-szurkolók is nagyon örültek,

hogy olyan tapasztalt és szenvedélyes játékost hoztak vissza a klubba, mint Burn, aki segíthet nekik elindítani a "szaúdi forradalmat."

„Nagyon izgatottak voltunk, hogy mivé válhat Newcastle a hatalomátvétel után" – mondta Burn. - De azt is

- árulta el a védő, akinek azóta teljesült az álma.

A világ egyik leggazdagabb klubjában is kulcsjátékos Forrás: AFP/Paul Ellis

„Mindig is arról álmodoztam, hogy hazajövök. Mindig is azt gondoltam, elszállt a lehetőség" – mondta Burn.

"Egy részem sosem engedte el ezt a dolgot, de elfogadtam, hogy a hatalomátvétel után ez nem fog megtörténni."

A korábbi nagy kedvenc,

Alan Shearer például így fogdta Burn érkezését a Twitteren: „Üdv itthon, Dan." Ez egy igazán boldog pillanat lehetett a védő számára.

Már csak azért is, mert az első találkozásuk nem igazán sikerült jól. Burn nagyjából öt éve találkozott a gyerekkori hősével, a korábbi Newcastle-sztár, Rob Lee fiának, Olivernek az eljegyzési partiján, akinek Burn csapattársa volt Birminghamben.

"Gyerekkoromban bálványoztam őt, és csak ő akartam lenni. Minden hétvégén őt figyeltem.

A legenedás Newcatle-csatár, Alan Shearer közelében még mindig zavarba jön Dan Burn Forrás: AFP/Paul Barker

Annak ellenére, hogy a Premier League leggazdagabb tulajdonosai által irányított klubban játszik -

a mostani szezonban már 22 meccsen lépett pályára - Dan Burn szerény maradt. Ezt pedig semmivel nem lehet jobban példázni, mint hogy egy pici, mindössze 11 ezer fontos (közel 5 millió forint) Smart ForTwo-val jár,

miközben a stadion parkolójában csak úgy sorakoznak a Lamborghinik, Ferrarik.

Dan Burn nem Ferrarival jár edzésre Forrás: The Sun

„Amikor megvalósul az ember álma, nincs ideje igazán felfogni annak az igazi jelentőségét Egy

Brightonban voltam, jól játszottam, és tudtam, hogy akár a hosszú távú jövőmet adhatom fel Premier League-ben. Utólag egyszerűen nem is kívánhattam volna többet. Nem is lehetnék hálásabb."

A Newcastle Burn vezérletével a harmadik helyen áll a Premier League-ben, és egyre közelebb kerül a BL-álmokhoz, míg a Ligakupa elődöntőjében a Manchester City-t kiejtő Southampton vár a csapatra.