Ráday utcai kollégiumi tűz: kiderült, hogyan halt meg a férfi

Ráday Kollégium, Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégium, tűz
Budapest, 2019. január 23. Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Halált előidéző közveszély okozása miatt álltak bíróság elé kedden azok a kamaszok, akik három éve felgyújtották a Károli Gáspár Református Egyetem 130 fő befogadására képes Ráday utcai kollégiumát. A tűzben egy férfi meghalt, és jelentős anyagi kárt keletkezett. Mivel új bíró tárgyalja az ügyet, megismételt tárgyalással folytatódott az eljárás, aztán a vádlottakat és tanúkat hallgatták meg.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint három kamasz 2019. január 23-án együtt töltötte az időt. Egyszer csak az egyikük - az ügy elsőrendű vádlottja - felvetette,

hogy gyújtsanak fel valamit, amit a másik kettő is támogatott.

Leszakítottak egy köztéri plakátdarabot, hogy egy közeli játszótéren majd meggyújtják. Hogy legyen mit lángra lobbantani, bementek egy kisboltba és vettek egy üveg acetont, amivel az égés folyamatát akarták felgyorsítani. Később az egyikük - a harmadrendű vádlott - javaslatára megváltoztatták a tervüket és elhatározták,

hogy az egyik ferencvárosi kollégium használaton kívüli bejárati ajtajának támasztott matracot gyújtják fel.

Volt helyismeretük volt és tisztában is voltak azzal, hogy a kollégium nem üres. Este fél kilenckor az ötletgazda két társának közreműködésével lángra lobbantotta a matracot, majd mindhárman elfutottak a helyszínről.

Lángokban áll a KRE Ráday utcai kollégiuma 2019 január 23-án Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A tűz gyorsan átterjedt az egész épületre. A füstöt érzékelve a kollégium lakói a tűzre felhívó kiáltásokkal elkezdék elhagyni az épületet. Az egyik lakó, egy 47 éves, négygyerekes családapa, aki a doktori munkáján dolgozott és hetente egyszer aludt a kollégium vendégszobájában, későn vette észre, hogy baj van. Helyismeret hiányában rossz irányba menekült.

Közvetlenül belélegezte a forró levegőt, a harmadik emeleti lépcsőfordulóban pedig összeesett és meghalt.

A tűz pusztító hatása elől a kollégiumból 90, az épület melletti társasházból pedig további 50 embernek kellett kimenekülnie. A tűz miatt le kellett bontani az épületet.

Ennek költsége közel 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítési költsége pedig csaknem 4 milliárd forint.

A kollégiumi szobák berendezéseiben több mint 40 millió forint értékű kár keletkezett, a diákotthonban lakókat pedig 15 millió forintot is meghaladó kár érte. Az ügy tárgyalása folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.