Donald Trump: Ne Ukrajnának küldjön milliárdokat Amerika, az iskoláinkat tegyék biztonságossá!

Donald Trump portré
Delaware, 2022. április 24. Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz az Ohio állambeli Delaware-ben tartott nagygyűlésen 2022. április 23-án. MTI/EPA/David Maxwell
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államoknak az iskolák biztonságának finanszírozását kellene előnyben részesítenie az Ukrajnának nyújtott segélyekkel szemben - jelentette ki Donald Trump volt elnök néhány nappal azután, hogy 19 texasi általános iskolást megölt egy fegyveres ámokfutó.
Vágólapra másolva!

Ha az Egyesült Államok milliárdokat küldhet Ukrajnába, "akkor nekünk is meg kell tudnunk tenni mindent, hogy gyermekeink biztonságban legyenek otthon" - mondta egy konferencián a BBC beszámolója szerint. A Nemzeti Fegyver Szövetség (NRA), a legnagyobb amerikai fegyverszövetség gyűlését Houstonban rendezik, három nappal azután, hogy egy tinédzser tömeges lövöldözést követett el a texasi Uvalde-ban Itt beszélt a volt amerikai elnök.

"Trilliókat költöttünk Irakban és Afganisztánban, és semmit sem kaptunk érte.

- mondta Trump, aki hatalmas tapsot kapott.

A hónap elején az amerikai kongresszus elsöprő többséggel megszavazta, hogy közel 40 milliárd dollár katonai segélyt küldjön Ukrajnának.

Az amerikai törvényhozók összesen mintegy 54 milliárd dollárt küldtek Ukrajnának

azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta az országot.

Donald Trump volt amerikai elnök beszél támogatóihoz az Ohio állambeli Delaware-ben tartott nagygyűlésen, 2022. április 23-án Forrás: MTI/EPA/David Maxwell

Trump elutasította a fegyverviselés szigorítására irányuló felhívásokat, mondván, hogy a tisztességes amerikaiaknak engedélyezni kell a lőfegyverek használatát, hogy megvédjék magukat. Pont egy ilyen eset történt a héten, egy nő megakadályozott egy tömegmészárlást a rendőrség szerint.

Trump iskolák biztonságának "teljes körű átalakítását" javasolta, megerősített egyetlen belépési pontokkal, többek között fémdetektorokkal és legalább egy fegyveres rendőrrel minden egyetemen.

Azzal vádolta a demokratákat, hogy akadályozzák az ilyen biztonsági intézkedéseket.

A volt republikánus elnök beszédét azzal kezdte, hogy felolvasta az uvalde-i lövöldözés áldozatainak nevét, mindegyiküket egy-egy harangszóval jelölték meg.

Az ötmillió taggal rendelkező NRA éves konferenciáját 280 mérföldre (450 km-re) tartják Uvalde-tól, az Egyesült Államokban az elmúlt évtized legsúlyosabb iskolai lövöldözésének helyszínétől.