Karácsony Gergelyt átverte az ál-Klicsko, most úgy csinál, mintha rájött volna

KARÁCSONY Gergely A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése
Budapest, 2022. április 13. Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A főpolgármesterrel is videobeszélgetést kezdeményezett a kamu Klicsko, egy ideig  beszélgettek is, teljesen releváns támákban, mint a háború, vagy a menekültválság. Karácsony szerint egy idő után több furcsa, gyanút keltően provokatív kérdés is elhangzott, így a beszélgetés a tervezettnél hamarabb zárult - írta a főpolgámesteri beszámoló alapján a Mandiner.  Ugyanakkor a főpolgármester csak órákkal azután tette közzé bejegyzését, miután a sajtóban megjelent, hogy az ál-Klicsko több nyugati polgármestert is átvert. Vagyis erősen gyanús, hogy Karácsony csak ekkor jött rá az átverésre.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Berlin polgármestere a napokban a deepfake áldozata lett. Bár azt hitte, hogy a kijevi főpolgármesterrel , Vitalij Klicskóval beszél, pár perc után gyanús kezdett lenni beszélgetőtársa. Majd röviddel ezután bontották is a hívást.

Erre a hírre reagálva számolt be arról, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, hogy a közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáihoz hasonlóan

őt is felhívta „Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő".

Karácsony ismertette, hogy a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és „mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra" – tette hozzá.

Karácsony késve ébredt

A bejegyzésből kiderült, hogy hasonlóan a bécsi polgármesterrel lefolytatott híváshoz, a videochat „nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem"

A Városháza munkatársai az esetet követően egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, mely során „megerősítésre került, hogy csalás történt".

Ugyanakkor szombat este közzétett bejegyzésében - az Origo már délben megírta a berlini polgármester esetét Karácsony szombat este még mindig csak jövő időben ír arról, hogy milyne lépéseket tesz:

„Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit" – sorolta a főpolgármester.

Vagyis erősen gyanús, hogy Karácsony a sajtóból értesült arról, hogy átverték.