Ujhelyi István feladta: visszalépett az MSZP elnökségétől

Vágólapra másolva!
Ujhelyi István visszalépett az MSZP elnökjelöltségétől - írja a Mandiner a baloldali 24.hu-ra hivatkozva. Váratlanul bejelentette: Nemény András szombathelyi polgármestert támogatja, aki eddig nem is jelezte, hogy indulna.
Vágólapra másolva!

Ujhelyi az országgyűlési választás után jelentette be, hogy megpályázza a szocialista párt vezetését, amelynek új nevet is adott volna, mondván,

Döntését az is motiválta, hogy a választási vereség után Tóth Bertalan eddigi társelnök közölte, nem indul újra, csak a frakcióvezetői posztot tartja meg.

A választmányi tagoknak kedden küldött levelében, amelyet a baloldali propagandalapnak kiszivárogtattak, Ujhelyi azt írta: a párt radikális megújítására vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat" indítottak el a közösségen belül, és a külső fogadtatás is pozitív volt, a párttagokkal való találkozók pedig lelkes, „Gyerünk, csináljuk meg!" hangulattal zárultak. Csakhogy

Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az energiát. Két út közül kellett tehát választanom: a politikacsinálás helyett házon belül harcolok meg igazamért, és ezzel hosszú hónapokra a belső megosztottságot szítom, vagy levonulok a pástról és tudomásul veszem, hogy a párt egyes megyei és országos vezetői egyelőre nem támogatják a tényszerűen kockázatos és a politikai habitusom miatt pörgős, azonnali változásokat. Az utóbbi mellett döntöttem. Lehet, hogy hibásan ítélem meg, de ilyen belső hangulatban az alábbi, teljes újjászületést szorgalmazó programom nem megvalósítható" – írta az EP-képviselő.

Ujhelyi hozzáteszi, döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP elnöke.

„Az ő hivatalos bejelentkezésének eddig én voltam a gátja, mert ő sem akarta tisztségért zajló testvérháborúba sodorni zsugorodó szervezetünket. Talán így feloldható az elmúlt két hónap bénultsága, és végre elindulunk egy irányba, mert a mostani helyben topogás csak roncsolja esélyeinket" – olvasható az EP-képviselő választmányi tagoknak küldött levelében, amelyet azzal zár, hogy továbbra is aktív marad, és az Esély szociáldemokrata mozgalom építésére koncentrál.