Riasztó hír érkezett az autóipar számára

elektromos, autó, zöld, gyártás, autógyár, renault, francia, franciaország
An employee works on electric car equipements, at the Renault factory, in Cleon, northwestern France, on July 5, 2022. (Photo by Lou BENOIST / AFP)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy az iparági elemzők szerint már nincs elég lítium. A világ legnagyobb lelőhelyén, az Argentína, Bolívia és Chile határvidékén fekvő Atacama-sivatagban szigorú állami ellenőrzés és erős környezetvédelmi mozgalom fékezi a lítium bányászatát, miközben a fontos nyersanyag árjegyzése 750 százalékkal emelkedett másfél év alatt.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autók terjedésével egyre több lítiumra van szükség, ám az iparág számára riasztó hírek érkeztek.

Ellentétben az olajjal, amelyet az egész világon termelnek, a lítium kevésbé gyakori. Dél-Amerika, Ausztrália és Kína a legfontosabb lelőhelyek.

Chile, Bolívia és Argentína földje mélyén rejtőzik a világ ma ismert lítium-készleteinek több mint a fele. Az úgynevezett lítiumháromszög országaiban azonban az őslakosok, és politikai viszályok is akadályozzák a lítium bányászatát.

Az elektromos autók akkumlátorához hatalmas mennyiségű lítium kell. A képen egy kínai akkumlátorgyár részlete látható Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

A további részletek a Világgazdaság oldalán olvashatók, amelyet ide kattintva érhet el.