Kiderült Joe Biden háborús titka

Joe Biden, State of the union, évértékelő, Washington, 2022
WASHINGTON, DC - MARCH 01: U.S. President Joe Biden delivers the State of the Union address flanked by Vice President Kamala Harris and House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) during a joint session of Congress in the U.S. Capitol’s House Chamber on March 01, 2022 in Washington, DC. During his first State of the Union address, Biden spoke on his administration’s efforts to lead a global response to the Russian invasion of Ukraine, efforts to curb inflation and bringing the country out of the COVID-19 pandemic. Jabin Botsford-Pool/Getty Images/AFP (Photo by POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden már októberben tudott arról, hogy Vlagyimir Putyin háborút akar indítani Ukrajna ellen, az amerikai titkosszolgálatok ugyanis tájékoztatták. A CIA és társintézményei műholdfelvételek és orosz vezetők lehallgatása alapján jutottak erre a következtetésre - írja a Washington Post. 
Vágólapra másolva!

Bár a baloldali, Biden-barát lap a demokrata elnököt akarja dicsérni, valójában leleplezi: ez ugyanis egyrészt cáfolja azt, hogy Putyin a Nyugat számára váratlanul támadott, másrészt azt is cáfolja, hogy az orosz elnök egyedül döntött a háborúról és senki nem tudott róla a környezetében (különben négy hónappal korábban nem lehettek volna lehallgatási felvételek). Ami kétségbe vonja a szankciók értelmét, azok ugyanis nagyrészt arra a hitre épültek, hogy környezete megbuktatja az "elszigetelődött" Putyint.

Harmadrészt az is kiderül belőle: Biden semmit nem tett a háború megakadályozására, sőt, még Zelenszkijt is csak január 12-én tájékoztatta a CIA vezetője.

A Washington Post azt írja: a négy hónap alatt Biden Ukrajna felfegyverzésére törekedett - vagyis, ezt mi tesszük hozzá, nem a háború elkerülésére.

Percről percre tudósításunk a háborúról itt olvasható.