Kiderült, melyik ország nyert a legtöbbet az orosz-ukrán háborún

oroszország, orosz, szén, szénbánya, bányászat, RYBINSK, Borodinsky, Borogyinszkij
RYBINSK, RUSSIA - APRIL 19: A view from the Borodinsky coal mine, which is an opencast coal mine, operated by SUEK, producing 22 million tonnes per annum, next to the village of Borodino, in the Rybinsk district of the Krasnoyarsk region, Russia on April 19, 2022. Alexander Manzyuk / Anadolu Agency (Photo by Alexander Manzyuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ausztrál szén fő piaca egyre inkább Európa lett India helyett, miután az uniós szankciók az orosz szenet is érintették az év közepétől.
Vágólapra másolva!

Rekordmagas bevételeket érhet el Ausztrália az idei fiskális évben a különböző nyersanyagok és energiahordozók kiviteléből – írja a Világgazdaság az ausztrál kormány előrejelzésére hivatkozva.

Az erőművekben használt szén és a cseppfolyósított földgáz (LNG) drágulása olyan mértékű, hogy képes ellensúlyozni az ország korábban legnagyobb exportbevételt hozó termékei, így a vasérc és a kohászati szén alacsony árát, amelyek az acélgyártás visszaesése miatt lettek olcsóbbak.

Óriási bevétel, köszönhetően az uniós szankcióknak

Az erőművi szén exportja 35 százalékos bevételnövekedéssel járhat, és 62 milliárd ausztrál dollárt tehet ki a 2023 júniusában véget érő költségvetési évben, megelőzve a kohászati szénből várható 58 milliárdos bevételt. A jelentés szerint tartós maradhat az is, hogy a fűtési szén drágább a kohászatinál, amire korábban nem volt példa, amennyiben az energiaválság és az alacsony acéligény fennmarad. A jelentés szerint az árak tovább is nőhetnek, ha az átlagosnál csapadékosabb lesz az ausztrál nyár, visszafogva ezzel a termelést.

Az ausztrál szén fő piaca egyre inkább Európa lett India helyett, miután az uniós szankciók az orosz szenet is érintették az év közepétől, és az árérzékeny indiai vásárlók az olcsóbb orosz és indonéz szállítókat választották - írja a Mandiner.