Elájult a sportoló, amikor a bíróság kimondta rá a szörnyű ítéletet - videó

crime Horizontal
Defendants accused of the murder of Fernando Baez Sosa Ciro Pertossi (front, L), Matias Benicelli (front, 2-L), Blas Cinalli (front, 2-R), Lucas Pertossi (front, R), Ayrton Viollaz (back, L), Maximo Thomsen (back, 2-L), Enzo Comelli (back, 2-R) and Luciano Pertossi (back, R) hear their sentence at the court in Dolores, Buenos Aires province, Argentina on February 6, 2023. - The Argentine court issued five life sentences and another three sentences of 15 years in prison for the crime of the young Fernando Baez Sosa, who was beaten to death three years ago when leaving a disco, a case that shocked society. (Photo by JUAN MABROMATA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy Buenos Aires-i bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt argentin rögbijátékost, akik részt vettek egy fiatal joghallgató brutális megölésében.

A 2020 januárjában, az argentin fővároshoz közeli Villa Gesell nevű népszerű üdülőhelyen történt eset annak idején az egész dél-amerikai országot megrázta, nem csupán az eset háborzongató kegyetlensége miatt, hanem azért is, mert az elkövetők videóra vették tettüket, ami persze szinte azonnal bejárta a közösségi médiát.

Az áldozat a mindössze 18 éves joghallgató, Fernando José Báez Sosa volt, aki a barátaival ment el szórakozni január 18-án éjszaka a népszerű Le Brique nevű klubba. A zsúfolt helyen a társaság egy vétlen összeütközés után heves szóváltásba keveredett a nyolcfős, a Buenos Aires-i Club Náutico Arsenal Zárate nevű egyesület rögbijátékosai alkotta csoporttal. A klubban és a klub előtti verekedést megakadályozták a biztonságiak, azonban Báez Sosáék a közelben maradtak hajnalig, hogy megvárják a klubban maradt barátaikat.

A meggyilkolt Fernando Báez Sosa arcképe Forrás: NurPhoto via AFP/Carol Smiljan/NurPhoto/Carol Smiljan

Hajnali háromnegyed 5-kor támadtak rájuk a rögbisek, akik kimondottan a 18 éves joghallgatóra vadásztak. Először csak ketten támadtak rá, majd további sportolók is beszálltak az ütlegelésébe. Az egyik rögbis telefonjával felvette a verekedést, de csak addig rögzítette a képeket, amíg ő maga is be nem szállt Báez Sosa ütlegelésébe. A fiatalembert eszméletlenül hagyták a helyszínen, és nem sokkal később bele is halt súlyos agyi sérüléseibe. Az elkövetők miután megszabadultak véres ruháiktól, 20 perccel később már egy mosolygós közös szelfit osztottak meg a közösségi oldalaikon, majd elmentek reggelizni egy közeli gyorsétterembe.

Ülni fognak, az egész biztos Forrás: AFP/Juan Mabromata

Az eset óriási felháborodást váltott ki Argentinában, a büntetőeljárást pedig példátlan médiafigyelem kísérte. Végül február 6-án megszületett az ítélet: öt rögbist (Maáximo Thomsent, Ciro Pertossit, Luciano Pertossit, Mathias Benicellit és Eno Comellit) életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság, míg három másik társukra (Lucas Pertossira, Blas Cinallira és Ayrton Viollazra) 15 év szabadságvesztés szabtak ki. Thomsen az itélet kihirdetése közben elájult: