Kiszakadt az ablak a repülőn 9 ezer méter magasan: kirántotta a pilótát a légörvény

8933-as járat
A kiszakadt szélvédő helye, mögötte jól látszik a sérült repülésirányító panel
Vágólapra másolva!
A légi katasztrófák történetében különlegesen ritka esetnek számít a Sichuan Airlines 8633-as járatát ért baleset. A Tibetbe tartó belföldi járat éppen a Himalája felett repült, amikor az Airbus A319-es pilótafülkéjének jobb szélvédője hatalmas csattanás kíséretében váratlanul kiszakadt. A kilencezer méteres utazómagasságban haladó gép kabinját a szélvédő elvesztése miatt ért hirtelen nyomáscsökkenés a jobb ülésbe szíjazott első tisztet szabályosan kiszippantotta a fülkéből. Xu Ruichent ugyan megfogta az ülésöv, de az ablaknyílásból félig kilógó pilótát a mínusz ötven fok körüli jeges légáramlat valósággal hozzápréselte a kabintetőhöz. A robbanásos dekompresszió tönkretette a repülésirányító egységet, ami miatt sem a légi irányítással, sem pedig egymással nem tudott kommunikálni a súlyos veszélybe került gép személyzete. A teljesen reménytelennek tűnő helyzetben Liu Chuanjian kapitány bámulatos bravúrral sikeres kényszerleszállást hajtott végre, mindenkit megmentve a gép fedélzetén.
Vágólapra másolva!

Mindent rendben lévőnek talált a személyzet a felszállást megelőző ellenőrzés során

2018. május 14-én a Sichuan Airlnes (Szecsuáni Légitársaság) 8633-as járata Csongqing Jiangbei nemzetközi repteréről a Tibeti Autonóm Tartomány fővárosába, Lhászába teljesített menetrend szerinti belföldi járatot.

A Chongqing Jiangbei nemzetközi repülőtér 3-as terminálja Forrás: Wikimedia Commons

A járatot ez alkalommal a légitársaság B-6419 lajstromjelű Airbus A319-133-as típusú gépével Liu Chuanjian kapitány és személyzete repülte.

A kapitány igen nagy tapasztalatú repülősnek számított,

aki 2006 óta állt a Sichuan Airlines alkalmazásában, előtte pedig a kínai légierő oktatópilótájaként szolgált. A 4660-as sorozatszámú Airbus A319-est 2011-ben gyártották, amely kezdettől fogva a Sichuan Airlines légiflottájában szolgált.

A Sichuan Airlines B-6419 lajstromjelű Airbus A319-133-as típusú utasszállítója Forrás: Wikimedia Commons/Byeangel/Tsingtao, China

2018 májusáig a gép már több mint 19 900 repült órával rendelkezett, összesen 12 920 ciklussal az incidensig.

Május 14-én kivételesen három fős személyzet foglalt helyet a pilótakabinban;

Liu Chuanjian gépparancsnokon kívül a szintén kapitányi rangban lévő Liang Peng, valamint az első tiszt, Xu Ruichen. ( Az Airbus A319-es automatizált, úgynevezett fly-by-wire repülésvezérlő rendszerrel ellátott típus, ami a repülőgépek hagyományos mechanikus vezérlését elektronikus kezelőfelülettel helyettesíti, a típus irányítását pedig kétfős személyzet látja el.)

Az Airbus család gépeinek teljesen digitalizált a pilótafülkéje Forrás: Wikimedia Commons

A felszállás előtti kötelező ellenőrzés, a külső szemrevételezés, valamint az ellenőrzőlista felolvasása alkalmával a személyzet mindent rendben lévőnek talált, a gép rendszerei kifogástalanul működtek. A május 14-én teljesített járaton

a kilencfős személyzeten kívül 119 utas foglalt helyet a fedélzeten.

Miután a torony engedélyt adott a hajtóműindításra, majd a „taxizásra", vagyis az irányítás által megadott futópályához való kigurulásra, a startengedély vétele után Chuanjian kapitány előretolta a gázkarokat a felszállóteljesítmény eléréséhez. Az A319-es egyre jobban gyorsulva végigdübörgött betonon, és UTC szerint 22 óra 25 perckor a magasba emelkedett.

Hatalmas csattanással szakadt ki a pilótakabin ablaka

A felszállás után elvégzett kötelező ellenőrzőlista alkalmával sem mutatkozott semmilyen rendellenesség; a két IAE V2524-A5 típusú hajtómű szépen egyenletesen járt és a repülésvezérlő rendszerek is kifogástalanul működtek. A felszállás után negyven perccel később

a gép már az irányítás által megadott FL 300-as utazómagasságon, vagyis 9000 méteren repült.

( A repülésben a magasságot lábban mérik, illetve adják meg. Az FL - Flight Level –300, vagyis a 30 ezer láb 9000 méteres repülési magasságnak felel meg.) Ekkor váratlanul egy nagy csattanás hallatszott a pilótafülkében, az elő tiszt ülése előtti szélvédő pedig egyszerűen eltűnt; a kerettel együtt kiszakadva elrepült.

A szívóörvény félig kirántotta az első tisztet az üléséből Forrás: YouTube

A hirtelen, robbanásszerűen fellépő nyomáskülönbség szétroncsolta a repülésirányító egységet, az első tisztet pedig szabályosan kiszippantotta az üléséből. Xu Ruichen csak azért nem repült ki a szélvédő helyén keletkezett nyíláson, mert előírásszerűen be volt szíjazva, ám még így is a roppant erős szívóáram félig kirántotta az üléséből.

A helyzet több mint válságos volt.

A pilótakabin szinte azonnal dehermetizálódott, és közel mínusz ötven fokos jeges légáram tört rá a személyzetre. A kapitány és Liang Peng még időben fel tudták venni az oxigénmaszkot, de a félig kívülre került első tisztet az erős ellenszél valósággal hozzáforrasztotta a kabintetőhöz; esély sem volt arra, hogy behúzzák a pilótafülkébe.

A robbanásos dekompresszió súlyosan megrongálta az Airbus repülésirányító rendszerét Forrás: AquariusR

A helyzetet még tovább bonyolította a repülésirányító panel megrongálódása. A pilóták sem a földi irányítással, sem egymással nem tudtak kommunikálni; a betörő légáram olyan pokoli zajt okozott, hogy még kiabálva sem értették meg egymást, a intercom ( a fedélzeti kommunikációs rendszer) pedig tönkrement.

A dehermetizáció miatt azonnal meg kellett volna kezdeni a vészsüllyedést

az előírás szerint biztonságos 2 400 méteres magasságra, de ezt megakadályozta, hogy éppen a Himalája magashegysége felett repültek. A 8633-as járat helyzete így egyszerűen kilátástalannak tűnt.

Bravúros kényszerleszállást hajtott végre a hős kapitány, megmentve mindenkit

A reménytelennek látszó helyzetben sem a gépparancsnok, sem pedig Liang Peng nem vesztették el a fejüket. Peng kapitány a transzponder segítségével le tudta adni a 7700-as vészjelzést, amivel sikerült figyelmeztetnie a Chengdu Shuangliu nemzetközi repülőtér irányítását arról, hogy a járat válságos szituációba került.

A kirobbant szélvédő az első tiszt ülése előtt volt Forrás: Xinhua.net

(A transzponder a repülésben használt radar válasz-jeladó, ami a repülőgépet elérő radarjelet érzékelve válaszjelt generál és sugároz vissza. A visszasugárzott jelet dekódolva látja a földi irányítás, a radarképernyőn megjelenő gép járulékos információjaként.)

A 8633-as járat gépszemélyzete a baleset után, középen Liu Chuanjian kapitány Forrás: South China Morning Post

Szerencsének számított a szerencsétlenségben, hogy a pilótakabin kiváló szigetelésének köszönhetően az utastérben nem következett be sem hirtelen nyomás, sem pedig azonnali hőmérsékletcsökkenés. Liu Chuanjian és Liang Peng kapitány rendkívül magas szakmai tudással és bámulatos hidegvérrel kezelték a több mint válságos helyzetet. A pilótakabinban bekövetkezett ellenőrizetlen dekompresszió után 35 perccel később, UTC szerint 23 óra 42 perckor Chuanjian kapitány sikeres, mintaszerű kényszerleszállást hajtott végre a Chengdu Shuangliu nemzetközi repülőtéren.

A gép a sikeres kényszerleszállás után Forrás: Twitter

Akármilyen hihetetlennek is tűnik, Xu Ruichen, az első tiszt is túlélte a balesetet.

Bámulatos módon, kisebb sérülésekkel, így többek között arczúzódással, nem túl súlyos fagyási, illetve szemsérülésekkel és csuklóficammal élte túl a borzasztó, életveszélyes kalandot. Rövid kórházi kezelés után teljesen felépült, és visszatért a szolgálatba. Rajta kívül csak az egyik légiutas-kísérő, Zhou Yanwen sebesült meg, aki ugyancsak csuklósérülést szenvedett el.

Xu Ruichen első tiszt szétszakadt inge, és a balesetet szenvedett Airbus pilótafülkéje, a vizsgálóbizottság egyik tagjával Forrás: Aero Time

Mindenki más karcolás nélkül úszta meg a balesetet.

A professzionálisan viselkedő és az utasait, illetve a személyzetét és a gépét megmentő Liu Chuanjian kapitányt hősként ünnepelték, teljesen méltán. A kínai Sully-ként is emlegetett pilótát ötmillió jüan jutalomba részesítették hősies helytállásáért, de a másik két pilótát, valamint a járat utaskísérőit is kitüntették. Liu Chuanjian és Xu Ruichen mind a mai napig a Sichuan Airlines személyi állományában szolgál.

A szigetelés meghibásodása vezetett csaknem halálos katasztrófához

A baleset körülményeit a Kínai Polgári Légiközlekedési Hivatal, az Airbus és a Sichuan Airlines szakértőiből felállított bizottság vizsgálta ki. A vizsgálati zárójelentést 2020. június 2-án tették közzé. Az alapos szakértői vizsgálat megállapította, hogy a baleset oka a jobb oldali szélvédő tömítésének sérülésére volt visszavezethető. A szigetelés meghibásodása miatt beszivárgott a nedvesség, és a szélvédő alsó szélén lévő üregben fokozatosan felhalmozódott.

A kiszakadt szélvédő helye, mögötte jól látszik a sérült repülésirányító panel Forrás: OPinterest

A láthatatlanul összegyűlt víz hatására a szélvédőfűtési rendszerben a vezetékek szigetelése is meggyengült, ami folyamatos ívkisüléseket okozott a szélvédő bal alsó sarkában. Ez helyi magas hőmérsékletekhez,

majd végül a szélvédő kétrétegű szerkezetének töréséhez vezetett.

Ennek eredményeként a szélvédő már nem tudta tovább tartani a pilótafülke belsejében uralkodó és az alacsonyabb környezeti nyomás közötti különbséget, ami miatt kiszakadt a törzsből.

A hős kapitányt kitüntették a bravúros kényszerleszállás után Forrás: South China Morning Post

A B-6419-es lajstromjelű Airbus A319 repülőgépet megjavították, és 2019. január 18-án ismét üzembe helyezték a Sichuan Airlines-nál. A nagy port felvert esetről „A kapitány" címmel Andrew Lau rendezésében játékfilm is készült 2019-ben, amit hatalmas sikerrel vetítettek Kínában. Ugyancsak a 8633-es járat történetét dolgozta fel a kanadai „Cockpit Catastrophe" dokumentumfilm is.