Szánalmas bukás A kis hableány remake a hazai mozikban

A kis hableány
Halle Bailey
Vágólapra másolva!
A Disney A kis hableány élőszereplős remake-je csúfosan nagyot bukott a tengerentúli piacokon, mert a közönség elutasítja a stúdió Hans Christian Andersen klasszikus meséjének több rasszból álló, woke újragondolását.
Vágólapra másolva!

A Kis hableány különösen rosszul teljesít Kínában és Dél-Koreában. Hollywood mindeközben a rasszizmust okolja azért, hogy a film nem vonzza tömegesen a közönséget ezekben az országokban.

Az első hétvégén Kínában A kis hableány mindössze 2,5 millió dollárt tudott összeszedni, ami messze elmarad az Aladdin remake négy évvel ezelőtti 18,6 millió dolláros nyitásától. Dél-Koreában a film mindössze 2,7 millió dollárt hozott a nyitóhétvégéjén, szemben az Aladdin 6 millió dolláros bevételével.

Az első hétvégén A kis hableány mindössze 68,3 millió dollárt tudott összegyűjteni a tengerentúlon, ami messze elmaradt a várakozásoktól. A Disney nagyszabású filmjei általában több bevételre számítanak a külföldön, mint Amerikában. A Kis hableányra azonban eddig ennek az ellenkezője igaz. A film az USA-ban 187 millió dollárt hozott, míg világszerte 141 millió dollárt. A remake-t még nem mutatták be Japánban, amely hagyományosan erős piac a Disney számára.

A gyenge külföldi bevételek veszélyeztethetik A kis hableány esélyeit arra, hogy nullszaldós legyen a kasszasiker. A film elkészítése 250 millió dollárba kerülhetett és ahhoz, hogy nullára jöjjön ki a gyártó, világszerte jóval 500 millió dollár fölött kellene lennie a bevételnek - a promóciós költségeket is figyelembe véve valószínűleg 800 vagy 900 millió dollárhoz lenne közelebb.

Egyes elemzők szerint a film globálisan csak 650 millió dolláros bevételt fog elérni. Ezzel szemben az Aladdin világszerte 1,05 milliárd dolláros bevételt ért el.

A The Hollywood Reporter a gyenge szereplésért a bizonyos országokban tapasztalható "rasszizmust" okolta. Egy forrás a kiadványnak nyilatkozott:

A Douban, egy népszerű kínai filmkritikai weboldalon a CNN Business jelentése szerint a felhasználók 10-ből csak 5,1-re értékelték a filmet.

Forrás: IMDb

A franciaországi és németországi filmkritikai oldalakat is elárasztották a negatív felhasználói vélemények a filmről, ami összhangban van azzal, hogy a szakmai kritikusok is többnyire negatívan ítélik meg a filmet ezekben az országokban.

Hazai pályán sem arat osztatlan sikert a Disney új remake-je, a nyitóhétvégén 21 787 főt vonzott a mozitermekbe, míg a második héten is csak 12 520 fő gondolta úgy, hogy megtekinti A kis hableányt. Viszonyításképpen a nemrégiben debütált új Pókember rajzfilm a nyitóhétvégén 33 455 nézőt vonzott.