Csúnyán be akarják csapni egy hazai bank ügyfeleit

adathalászat sms
Az országot ellepték az SMS-ek. Csomagküldő szolgálat még sosem volt ilyen túlbuzgó, vagy csak sokat rendeltünk a karantén alatt? Mint kiderült, egészen más áll a háttérben. Itt az idő lerántani a leplet az adathalászatról!
Vágólapra másolva!
Átutalási értesítést küldenek csalók az MKB Bank nevében, amelyekhez a pénzintézetnek nincs köze. Az üzenetek az MKB Netbankár nevében érkeznek, és vagy a pénzintézet valamely ügyintézőre hivatkoznak azokban, vagy pedig - ami még veszélyesebbé teszi a csalási kísérletet - egy olyan munkatárs neve szerepel bennük, aki a célba vett személy munkahelyén, szervezetén belül dolgozik (így feltételezhetően hasonló vállalati e-mail címmel rendelkezik, mint az, aki a csaló levelet kapta).
Vágólapra másolva!

A rövidke e-mail címe alapján az ügyfél számlájára beérkezett pénzeszközök átutalásáról értesít.

A szöveg szerint egy adott napon a bank egyik ügyintézője, vagy pedig a célba vett személy munkahelyén dolgozó másik személy, utasítást adott a pénzeszközök átutalására az ügyfél számlájára.

Ezt követően arra kérik a számlatulajdonost, hogy fogadja el és tekintse meg az átutalás részleteit a megadott hivatkozásra kattintva.

Illusztráció Fotó / 123RF

A linkre rákattintva azonban az a felirat jelenik meg, hogy "Ez a link egy nem megbízható webhelyet nyit meg. Biztosan továbblép a how.com.tn webhelyre?"

Ha valaki végigkövetve az utasításokat, eljutott idáig,

semmiképpen se nyissa meg a webhelyet, mert az nem az MKB Bank oldalára vezet,

minden valószínűség szerint csak az adatait szeretnék megszerezni csalók, vagyis átverés áldozatává válhat.