Kövér László: Harmadik világháború fenyeget

KÖVÉR László
Sátoraljaújhely, 2022. június 24. Kövér László, az Országgyűlés elnöke előadást tart A válságok évtizede, Magyarország és a nagyvilág címmel a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában 2022. június 24-én. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
"A modern Európa a második világháború óta nem élt át ilyen mértékű válságot" – fejtette ki az Országgyűlés elnöke a Rákóczi Szabadegyetemen tartott előadásában pénteken Sátoraljaújhelyen a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Kövér László elmondta, az ukrajnai fegyveres konfliktus azzal is fenyeget, hogy átléphetünk a harmadik világháborúba. A házelnök úgy véli, az eddigi Fidesz–KDNP kormányzati ciklusokat összehasonlítva a legnehezebb négy esztendő áll előttünk.
Vágólapra másolva!

"Egy kormánynak és az államnak az a feladata, hogy megóvja a lakosságot és a nemzetet a megrázkódtatásoktól és a válságoktól" – fejtette ki az Országgyűlés elnöke a Rákóczi Szabadegyetemen tartott előadásában pénteken Sátoraljaújhelyen.

Kövér László A válságok évtizede, Magyarország és a nagyvilág című panelbeszélgetésen emlékeztetett, a rendszerváltozás óta eltelt több mint három évtizedben kisebb-nagyobb pénzügyi, gazdasági és politikai krízisek váltották egymást a világon és Európában a 2008-as gazdasági világválságtól kezdve a koronavírus-járványon és a migráción keresztül az ukrajnai háborúig.

A modern Európa a második világháború óta nem élt át ilyen mértékű válságot

– mondta, hangsúlyozva: a kivezető utak keresése közben olyan lehetőségeket kell teremteni, amelyek a probléma megoldása mellett magasabb szinten történő újrakezdést tesznek lehetővé. A kormánypárti politikus kijelentette: a korábbiakhoz képest most annyiban van „új helyzet", hogy túlságosan összetorlódtak a problémák, ráadásul olyan válságok is keletkeztek, amelyekre senki sem számított.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke előadást tart A válságok évtizede, Magyarország és a nagyvilág címmel a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában 2022. június 24-én Forrás: MTI/Vajda János

Harmadik világháború fenyeget

"Az ukrajnai fegyveres konfliktus például azzal fenyeget, hogy átlépünk egy harmadik világháborúba, a háború átterjed a frontállamokra, a Baltikumra és Lengyelországra, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek" – tette hozzá. Súlyosbítja ezt a helyzetet a "háborús uszítók" tevékenysége, a hivatásos politikusok mellett a Soros-féle szervezetek "szítják a tüzet", ők látnak hasznot ebben a konfliktusban.

– mondta az Országgyűlés elnöke. Magyarországra kitérve Kövér László hangsúlyozta, az ország az elmúlt tizenkét évben „rendbe tette" a dolgait, a Gyurcsány-kormány által okozott válságot sikerült felszámolni és magasabb szintről tudta elkezdeni az építkezést.

Az első világháború kitörése óta egészen biztosan nem volt olyan hosszú gyarapodó időszak Magyarország történetében, mint amilyen 2010 óta tart – hangoztatta, megjegyezve, hogy ebbe a korszakba jöttek a legújabb válságok, ami miatt „összeomlott körülöttünk a világ".

Kövér László, mellette Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) igazgatója Forrás: MTI/Vajda János

A legnehezebb négy év

Az eddigi Fidesz–KDNP kormányzati ciklusokat összehasonlítva a legnehezebb négy esztendő áll előttünk, olyan nehézségekkel, amiket ebben a pillanatban a közvélemény nemhogy nem érzékel, hanem nem is sejt – fogalmazott Kövér László. Egyelőre „újabb és újabb meglepetések érnek bennünket magunkat is" – tette hozzá. Arra a moderátori kérdésre, hogy mi lesz az Európai Unió sorsa és benne Magyarország szerepe, a házelnök úgy válaszolt,

Emlékeztetett, az unió alapítói között is voltak olyanok, akik a szövetség megalakításakor egy egységes európai egyesült államokat vizionáltak, de ez a rendszer akkor többségi akarat, azaz a szuverén nemzetállamok megtartásának irányába ment el. Egy bizonyos szint fölé növekedő bürokrácia azonban már szeretné saját maga irányítani ezt a rendszert, és ma már ott tartunk, hogy az EU bürokráciája önmagában akkora erő, amellyel szemben kezd védtelenné válni az európai államok közössége, sőt már fel sem ismerik ezt a veszélyt – jelentette ki Kövér László.