E. T. hazatelefonál? - Rejtélyes rádiójeleket fogtak a távoli űrből

magnetár
Illusztráció egy magnetárról
Vágólapra másolva!
A tudósok szerint egy tavaly felfedezett, ismétlődő gyors rádiókitörés-forrásból két hónap alatt több mint 1800 kitörést regisztráltak.
Vágólapra másolva!

A kitörés hiperaktív jellege lehetővé tette a kutatók számára, hogy pontosan meghatározzák a galaxist és a forrást.

Az FRB 20201124A névre keresztelt objektumot a Kínában található ötszáz méteres átmérőjű rádióteleszkóp (FAST) segítségével észlelték. Az objektumot a kínai Pekingi Egyetem csillagásza, Heng Xu vezetésével írták le.

A gyors rádiókitörések, vagy FRB-k (fast radio bursts) titokzatos űrjelenségek. A nagy intenzitású kibocsátások általában csak a másodperc töredékéig tartanak, és eredetük egészen a közelmúltig ismeretlen volt.

Illusztráció egy magnetárról Forrás: McGill University Graphic Design Team

Az első, 2007-es észlelés óta néhány ezret fogtak el a tudósok. Minden FRB szokatlan, de a most felfedezett különösen furcsa volt. A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a FAST két hónapra elosztott 82 órás megfigyelés során 1863 kitörést észlelt.

A polarizációja és a jel erőssége vadul ingadozott, így ez az első FRB, amely ilyen hullámváltozásokat mutat - mondta az Inverse-nek Fayin Wang, a Nancsingi Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.

Az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy a forrása egy magnetár, azaz egy erős mágneses mezővel rendelkező neutroncsillag. Azonban az, ahogyan a polarizációja idővel változott, azt sugallta, hogy egy másik objektum is hozzájárulhat a jelekhez.

"Ezek a megfigyelések visszavittek minket a tervezőasztalhoz" - mondta Bing Zhang asztrofizikus a Las Vegas-i Nevadai Egyetemről. "Egyértelmű, hogy az FRB-k sokkal rejtélyesebbek, mint ahogyan azt eddig elképzeltük. További, több hullámhosszú megfigyelési kampányokra van szükség, hogy még jobban feltárjuk ezen objektumok természetét"."

A magnetárok rendkívül erős mágneses mezővel rendelkező neutroncsillagok Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az eddig észlelt FRB-k szinte mindegyike túl messziről érkezett ahhoz, hogy egyértelműen megállapíthassuk, honnan származik. Csak néhányuk ismétlődött, és még ennél is kevesebb, kiszámítható mintázatban. Emiatt közismerten nehéz őket tanulmányozni, ami azt jelenti, hogy eredetük több mint egy évtizede nem derül ki a tudósok számára.

Úgy gondolják, hogy a jelek a mélyűrben bekövetkező hatalmas robbanásokból származnak, amelyek kevesebb mint egy másodperc alatt elhalványulnak.

2020-ban a kutatók azt mondták, hogy pontosan beazonosították a magnetárnak nevezett objektumból származó rádiókitöréseket.

A magnetárok a neutroncsillagok egy olyan típusa, amely rendkívül erős mágneses mezővel rendelkezik - a Tejútrendszerben feltételezhetően csak egy maroknyi van belőlük.

A fizikusok már korábban is feltételezték, hogy a magnetárok FRB-ket hozhatnak létre, de nem volt bizonyíték arra, hogy ez valóban így van. Ez azt jelenti, hogy a jelek nem idegen civilizációktól származnak, ami olyan elméletet, amelyet egyes ufóvadászok hangoztatnak, de a tudósok elutasítanak.