Csak locsogtak a németek a takarékosságról, szeptemberben megdöntötték a gázfogyasztási rekordot

radiátor fűtőtest fűtés
Vágólapra másolva!
Miután Európát az Oroszország ellen bevezetett hibás brüsszeli szankciók miatt elérték az elszabaduló energiaárak, ráadásul még téli gázhiány is fenyeget számos tagállamot, az Európai Bizottság még a nyáron a gázfogyasztás 15%-os csökkentését irányozta elő. A német kormány is ezt kérte. A fűtési szezon beköszöntével azonban az első számok azt mutatják, hogy a németek – takarékoskodás helyett – a sokéves átlag fölött fogyasztottak mintegy 15%-kal. És a tél még el sem kezdődött...
Vágólapra másolva!

A magas energiaárak a német ipari szegmens képviselőit jelentős takarékoskodásra – számos esetben a termelés leállítására – szorították, így a gázkereslet akár 20%-kal is elmaradt a szokásostól az elmúlt időszakban.

Miután azonban az átlaghőmérséklet az elmúlt héten hidegebbre fordult, a német háztartások és kisvállalkozások alaposan „felcsavarták” a fűtést. Mint a Bloomberg írja, az ország fogyasztásának mintegy 40%-át kitevő szegmens

az ötéves átlagot 14,5%-kal meghaladó mértékben növelte gázigényét azon a néhány hideg napon, ami, a gázhelyzetet figyelembe véve, riasztónak tűnik.

Így ugyanis nehéz lesz Németországnak elkerülnie a gázhiányt, ami az előzetes számítások szerint már egy átlagosan hideg télen is könnyen bekövetkezhet.