Szörnyű dolog történt a vérével, miután megcsípte egy pók

pók
Vágólapra másolva!
Két embernek is szétestek a vörösvérsejtjei, miután pókcsípés érte őket - írta a Hematology című szaklap.
Vágólapra másolva!

Az első eset egy 30 éves férfié volt, aki hányás, izomfájdalmak, és a bal vállon látható fájdalmas elváltozás miatt került kórházba. A másik eset egy 28 éves állapotos nőé, akit súlyos derékfájás miatt kellett ellátni, és rajta is megjelentek elváltozások.

Az orvosok mindkét páciensnél azt vették észre, hogy a szemfehérje sárgás színűvé vált. Ezt a vérben felhalmozódó bilirubin nevű pigment okozza, amely a vörösvértestek lebomlásakor keletkezik.

A vizsgálatok kiderítették, hogy mindkét beteg immunrendszere önpusztításba kezdett, és megtámadta a vörösvérsejteket. A súlyos, életveszélyes autoimmun folyamat oka a barna remetepók (Loxosceles reclusa) csípése volt.

Habár a barna remetepók csípése fájdalommentes, helyén később viszkető, vörös folt jelenhet meg, ami később egyre fájdalmasabbá és sötétebbé válik. A csípés szövetelhalást is okozhat, a bőr a környékén pedig elfeketedhet. A barna remetepók csípését viszonylag nehéz diagnosztizálni.

Forrás: Wikimedia Commons

A betegek immunszupresszáns gyógyszereket, valamint vérátömlesztést kaptak. A férfi teljesen felépült, a nő viszont elvetélt, és más szövődmények is kialakultak nála.