Itt van Putyin kemény üzenete a Nyugatnak

PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. november 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Oroszországi Történelmi Társaság és az Oroszországi Hadtörténeti Társaság képviselőivel folytatott tanácskozáson Moszkvában 2022. november 4-én, a népi egység napján. Az orosz vezetés 2005-ben nyilvánította november 4-ét a népi egység napjává, amely a lengyel-litván megszállók 1612-es kiűzésének évfordulója. A megszállók elleni népfelkelést Kuzma Minyin és Pozsarszkij herceg vezette. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov
Vágólapra másolva!
Putyin szerint Oroszországnak tudomása van az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállításokról és ezek komoly fenyegetést jelentenek Oroszországra nézve.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök elmondása szerint Ukrajna naponta akár 5000 tüzérségi lövedéket is felhasznál, míg az USA csak 14-15 ezer lövedéket képes gyártani havonta - írja az iz.ru.

Putyin szerint a nyugati fegyverszállítások a konfliktus elhúzódását szolgálják, és a Nyugat számára nagyon nehéz lesz növelni a fegyvergyártást Ukrajna számára.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

Az orosz elnök hozzátette, hogy Oroszország a maga részéről nem törekszik a gazdaság túlzott militarizálására, egyéb fontos területekről nem vonják el a forrásokat a hadsereg miatt.

Korábban Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azt mondta, hogy sem Ukrajna, sem Zelenszkij elnök nem élne túl egy napot sem NATO-fegyverek és nyugati pénz nélkül.

Moszkva megegyezett Fehéroroszországgal atomfegyverek állomásoztatásáról

Oroszország megállapodást kötött a szomszédos Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról az ország területén - idézte Vlagyimir Putyin orosz elnököt szombaton a Tass hírügynökség.

Ez a lépés nem sérti a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezményeket - mondta Putyin, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok is atomfegyvereket állomásoztatott európai szövetségesek területén

- írja a The Guardian.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök már régebben felvetette Oroszországnak a taktikai atomfegyverek állomásoztatásának kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban - mondta Putyin.