Brutális áradások, folyamatos evakuálás: beláthatatlan következményei vannak a megsemmisült ukrán gátnak

Oroszország, Ukrajna, orosz - ukrán, háború, Kahovka, gát, robbanás, szétrobbantott gát, 2023. 06. 06.
A local resident stands with his bicycle in a flooded street in the town of Kherson, following flooding caused by damage sustained at the Kakhovka HPP dam, on June 6, 2023. The partial destruction on June 6, of the major Russian-held dam in southern Ukraine unleashed a torrent of water that flooded two dozen villages forcing mass evacuation, sparking fears of a humanitarian disaster near the war's front line. Moscow and Kyiv traded blame for ripping a gaping hole in the Kakhovka dam as expectations built over the start of Ukraine's long-awaited offensive. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Folytatódtak a tömeges evakuálások szerdán Dél-Ukrajnában, miután részlegesen megsemmisült a kahovkai gát, ami miatt számos Dnyeper menti településen áradások keletkeztek, és amiért Moszkva és Kijev egymást okolja.
Vágólapra másolva!

A határt - tulajdonképpen a frontvonalat - az orosz és ukrán erők között jelenleg a Dnyeper folyó képezi, amelynek jobb parti részét Ukrajna ellenőrzi, bal parti része pedig orosz megszállás alatt áll, és Moszkva annektálta.

Hatalmas területet árasztott el a kahovkai víztározó Forrás: AFP/Stringer

"A legnehezebb helyzet Herszon város Korabelnij kerületében alakult ki. Ott 3 és fél méterrel emelkedett meg a vízszint, és több mint ezer házat árasztott el a víz" - közölte Olekszij Kuleba, az ukrán elnöki hivatal helyettes kabinetfőnöke. Hozzátette: az evakuálások szerdán és a következő napokban autóbuszokkal és vonatokkal folytatódnak.

Több mint 40 ezer embert fenyeget az árvíz. Az ukrán hatóságok több mint 17 ezer embert evakuálnak. Mintegy 25 ezer civil az oroszok által ellenőrzött területen él"

- közölte kedden Andrij Kosztyin ukrán főügyész.

"Ukrajnában 24 települést árasztott el a víz" - tájékoztatott Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
A régió orosz ellenőrzés alatt álló területén a hatóságok közölték, hogy három településről megkezdték az emberek kimenekítését mintegy ötven autóbusszal. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka Moszkva által kinevezett polgármestere elmondta, hogy a város víz alatt áll, és 900 lakosát evakuálták. Hozzátette: 35 centiméterrel csökkent a vízszint. Elmondta továbbá, hogy Nova Kahovkában legalább hét ember eltűnt a víztározóból ellenőrizetlenül kifolyó áradat miatt.

- közölte.

Az oroszok és az ukránok egymást vádolják Forrás: AFP/-

Az első becslések szerint mintegy tízezer hektár mezőgazdasági terület kerül víz alá Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt álló részén.

Ellenkező oldalon, az oroszok által megszállt területen sokkal súlyosabb áradás várható - közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium a honlapján. Részletes információkat az elkövetkező napokban fognak közzétenni, amikor a tárcának pontosabb képe lesz a helyzetről.

"Az ember okozta katasztrófa ezenfelül 31 szántóföldi öntözőrendszer vízellátását fogja megzavarni Dnyipropetrovszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban" - derült ki a közleményből. "A vízerőmű károsodása miatt a dél-ukrajnai földek már jövőre sivataggá válhatnak" - tették hozzá. A történtek a lakott területek ivóvízellátását is érintik majd, és a halászatra nézve is negatív következményekkel járhatnak - olvasható az ukrán mezőgazdasági tárca közleményében.