Anonymus-botrány: vezető baloldali politikusok ellen nyomozhat az ügyészség

Vágólapra másolva!
Magas rangú baloldali politikusokig is elérhet az a korrupciós botránysorozat, melyről a médiában csak Anonymusként emlegetett maszkos alak közölt fontos hang- és videófelvételeket az elmúlt hónapokban. Ezt igazolja, hogy a Mediaworks-Hírcentrum információi szerint két ügyben már nem a rendőrség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nyomoz - márpedig ilyen csak akkor fordul elő, ha mentelmi joggal rendelkező személy is érintett. Vagyis parlamenti képviselő is benne lehet az ügyben. Így a vesztegetési botrány szálai jóval magasabbra vezethetnek a kulcsfigurának tartott Patek Gábornál, a fővárosi szocialisták egyik fontos háttéremberénél. 
Vágólapra másolva!

A politikusok és más, mentelmi joggal védett személyek ügyében is eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vette át a rendőrségtől a III. kerületi kenőpénzes korrupciós botrányt, valamint a Karácsony Gergely tavaly nyári előválasztási kampánya miatt indult nyomozást —tudta meg a Mediaworks Hírcentruma.

Mindkét ügy a szocialisták egyik fővárosi háttérembere, Patek Gábor nevéhez kötődik.

Patek 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen. Patek lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott, ám nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba volt szocialista önkormányzati képviselő részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről. Lackner többek között arról beszélt, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott" Gajda Péter „végrehajtójával". Patek Gábor befolyását jól mutatja, hogy a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni az önkormányzatnál.

Az országgyűlési választások előtt a médiában Anonymusként ismertté vált maszkos alak a videóiban több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta Patek Gábort: egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be, amelyen Patek és egy ismeretlen egy autóban ülve több millió forint - feltételezhetően - kenőpénzzel számolt el. A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásából visszaosztott pénzről volt szó. Egy másik videóban közölt hangfelvételen Patek Gábor és egy, a nyilvánosság számára ismeretlen személy a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett. A felvétel szerint Patek Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza" nyolc lakást. Szaniszló szerint ugyanakkor „az elhangzott súlyos állítások közül egyik sem igaz".

Patek Gábor 2019-ben Fotó: Polyák Attila - Origo

Anonymus később olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt igazolhatják, hogy Patek Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának a szervezésében. Például egy 2021. augusztus 26-i e-mail szerint Patek a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. Patek azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, „amely jelenleg nem jogi személy". A megrendelő, vagyis a Párbeszéd Magyarországért egyik társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt abban az időben, aki tavaly nyáron még harcban állt a kormányfőjelölti posztért, ám októberben váratlanul visszalépett Márki-Zay Péter javára.

A párt másik társelnöke az a Szabó Tímea volt, aki a korrupciós ügyletek miatt már említett III. kerületben a baloldal közös jelöltjeként vett részt az országgyűlési választásokon.

Szabó Tímea Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

A végfelhasználóként említett 99 Mozgalom azt követően bontott zászlót és szervezte a főpolgármester kampányát, hogy kiderült, Karácsony Gergely lesz az MSZP, a PM és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson. Az üzlet végül meg is valósult, hiszen Anonymus az erről szóló számlát is mellékelte. A JCDecaux Hungary Zrt. által kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért csupán 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. közel 46 millió forint engedményt kapott. Az álarcos alak szerint az, hogy Patek ilyen mértékű kedvezményt tudott elintézni, „nem teljesen szabályos".

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mind a III. kerületi korrupciós botrány, mind Karácsony Gergely előválasztási kampánya ügyében nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vesztegetés és más bűncselekmények gyanújával, Budai Gyula feljelentése alapján. A Mediaworks-Hírcentrum értesülése szerint ugyanakkor mindkét eljárást átvette és egyesítette a Központi Nyomozó Főügyészség. A KNYF kérdésünkre elismerte a nyomozás tényét, azonban bővebb tájékoztatást az eljárás érdekeire hivatkozva nem adtak.