Ijesztő felfedezés: májrákot okozhat egy népszerű konyhai eszköz

Májrák háromdimenziós illusztrációja
Vágólapra másolva!
A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói szerint a tapadásmentes edényekben és a tartós sminkekben gyakran használt vegyi anyagok összefüggésbe hozhatók a májrák megnövekedett kockázatával.
Vágólapra másolva!

A kutatók kiterjedt állatkísérletek, valamint embereket célzó vizsgálatok alapján azt állítják, hogy az ún. „örök vegyi anyagok", vagyis a PFAS-ok károsak a májra.

A USC Keck School of Medicine új tanulmánya, amely a JHEP Reports című szaklapban jelent meg, az első olyan kutatás, amely emberi minták felhasználásával igazolja a PFAS-kitettség és a májrák kockázata közötti kapcsolatot.

A rák kockázatának tanulmányozása embereken nem könnyű feladat. Egyedülálló kihívásokkal jár, mivel számos tényező befolyásolhatja a tumorok megjelenését, és etikátlan lenne az embereket potenciális rákkeltő anyagoknak kitenni.

Ezért a szerzők a Hawaii Egyetem segítségét kérve több mint 200 000 Los Angeles-i és hawaii lakos vér- és szövetmintáihoz fértek hozzá. A populáción belül a kutatócsoport 50 olyan résztvevőt talált, akiknél májrák alakult ki.

Közös volt bennük, hogy mindannyiuk vérében feltűnően magas PFAS-szintet mutattak ki.

Májrák háromdimenziós illusztrációja Forrás: Science Photo Library

A PFAS-oknak, vagyis a perfluor-alkil anyagoknak számos típusa ismert. Két fajtája, a PFOA (perfluor-oktánsav) és a PFOS (perfluor-oktánszulfonsav) a legrégebbi és legalaposabban vizsgált vegyületek közé tartozik.

Az új vizsgálatban a PFOS mutatta a legerősebb összefüggést a májrák kockázatával.

A PFOS-expozíció felső 10%-ába tartozó embereknél négy és félszer nagyobb valószínűséggel alakult ki májrák, mint azoknál, akiknek a vérében a legalacsonyabb PFOS-szintet mérték.

Egyelőre nem tudni biztosra, hogyan rombolják a májat ezek a vegyületek. A kutatócsoport elmélete szerint valószínűleg megzavarják a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ezzel pedig ún. nem alkoholos zsírmáj alakul ki. További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy pontosan hogyan néz ki ez a zavar és mikor következik be.

A nem alkoholos zsírmájban szenvedők aránya világszerte emelkedik, a Hepatology című folyóiratban közzétett 2018-as tanulmány szerint 2030-ra a betegség várhatóan a felnőttek 30 százalékát érinti majd az Egyesült Államokban. Az előrejelzések szerint ebben az időszakban a nem alkoholos zsírmáj lesz a vezető oka a májátültetéseknek.