Oroszország szomszédja is felkészül az atomháborúra

6323387 03.09.2020 Belarusian President Alexander Lukashenko attends a meeting with Russian Prime Minister Mikhail Mishustin at the Independence Palace in Minsk, Belarus. Mishustin arrived on September 3 for a working visit to the Belarusian capital to ho
Alekszandr Lukasenko, fehérorosz államfő.
Vágólapra másolva!
A fehérorosz külügyminisztérium bejelentette, hogy válaszlépést tesz a szomszédos országokban egyre növekvő NATO-katonai jelenlét ellen - írja az Izvesztija.
Vágólapra másolva!

A tárca kiemelte, hogy megerősítik a belbiztonsági és katonai egységeket, utalva az Oroszország és Fehéroroszország közötti katonai együttműködésre. Mindezt a nemzetközi szerződések betartása mellett teszik. Közölték, hogy elkezdődik a pilóták kiképzése a "különleges" töltetekkel felszerelt repülőgépek irányítására, valamint ezen repülőgépek modernizációja is folyamatban van.

Szintén kezdetét veszi a folyamat, amely során az oroszok nukleáris robbanófejeket szállítanak Minszk számára, de kiemelték, hogy ezek irányítása továbbra is az oroszok kezében marad.

A fehérorosz külügy szerint nincs abban semmi új, hogy egy atomhatalom, egy atomfegyverekkel nem rendelkező hatalommal köt együttműködést a harcászatban, hiszen a NATO régóta szervez közös nukleáris gyakorlatokat, amelyben számos olyan ország is részt vesz, amelyek nem rendelkezik atomfegyverrel.

Alekszandr Lukasenko, fehérorosz államfő Forrás: AFP/Sputnik/Alexander Astafyev

A közleményében arra is rátértek, hogy az elmúlt két és fél évben Fehéroroszország eddig sosem tapasztalt politikai, gazdasági és információs nyomásnak van kitéve az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a NATO-szövetségeseik által. Szerintük ezek az országok egyértelműen beavatkoznak a fehérorosz belügyekbe,

és céljuk, hogy megváltoztassák a fehérorosz politikai viszonyokat, vagyis rendszert váltsanak.

Az egyoldalú gazdasági nyomás mellett az is megfigyelhető, hogy egyre nagyobb számban gyülekeznek NATO-egységek a Fehéroroszországgal szomszédos államok területén. Az ország külügyminisztériuma szerint az egyre kontrollálhatatlanabb fegyverkezési verseny és háborús retorika helyett kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszédekre lenne szükség, amellyel meg kellene erősíteni a globális és regionális biztonsági struktúrát.