Újabb poggyászkiárusítást hirdettek meg a ferihegyi repülőtéren

Poggyász
Csalók poggyászokat hirdetnek átverésre a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban már többször hirdették meg csalók, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kiárusítják a gazdátlanul maradt poggyászokat. Most újabb ilyen felhívások terjednek a közösségi médiában.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kibervédelmi Intézethez bejelentés érkezett egy hamis Facebook oldal (https://www[.]facebook[.]com/bacosdrinks) kapcsán, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport – BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg. Ezek adatlopást végző (adathalász) weboldalakra vezetik a gyanútlanul kattintókat.

A csalás lényege, hogy a reptér “akciós áron” elárverezi a gazdátlanul hagyott poggyászokat, aminek természetesen nincs valóságalapja.

Ez a csalási módszer egyáltalán nem újdonság, tavaly is több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook oldal bukott le.
Ezek az oldalak igyekeznek valósnak tűnni, a csalók bejegyzéseket posztolnak, hamis profilokkal kommenteltek, reagálnak:

Honnan tudjuk, hogy ez egy hamis oldal?

Ennél a konkrét esetnél az oldal idővonalán visszagörgetve láthatjuk, hogy a csalók valószínűsíthetően egy korábban Bacodrinks néven futó feltört oldalt használtak fel céljaik eléréséhez. További árulkodó jel lehet, hogy a névjegy adatoknál nem magyar, hanem egy brazil (+55-ös nemzetközi előhívó számú) telefonszám szerepel.

Vigyázat, adathalászat!

A hamis oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatot. Ezek a weboldalak eredetileg banki adatok lopására készültek, arculatilag megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához, amely
a https://www.bud.hu címen érhető el.

Alább mutatjuk a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér hamis és valódi weboldalát:

Egy megtévesztő csaló weboldal

A Budapest Liszt Ferenc Repülőtér hivatalos weboldala

Hogyan kerülhetjük el ezeket a csalásokat?

  • Az irreálisnak tűnő akciók valójában átverések, ne dőljünk be ezeknek!
  • Legyünk extra óvatosak a Facebookos hirdetésekkel! Fontos tudni, hogy a Facebook hirdetési rendszerét a csalók előszeretettel használják különféle termékek és káros weboldalak népszerűsítésére.

A csaló oldalak elszaporodására már a Budapest Airport is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a repülőtér soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kéri a felhasználó bankkártyaadatait, jelszavát vagy más szenzitív adatát.

Tudjon meg többet a biztonságosabb közösségi media használatról az Intézet kiadványából:
Tanácsok a biztonságosabb Facebook és közösségimédia-használathoz

Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.