Itt van az európai jobboldal összefogásának sikerreceptje

European Parliament in Brussels EUROPEAN EU EUROPEAN PARLIAMENT European Parliament building view Brussels Belgium city center HORIZONTAL
A view of European Union (EU) comission building in city center of Brussels, Belgium on January 13, 2014. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Ott és azon területeken kell koalíciót kötnie az európai konzervatív-szuverenista pártoknak, ahol szükség van rá - így vélekedtek az Origo által megkérdezett európai parlamenti képviselők az Alapjogokért Központ által szervezett Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórumon. 
Vágólapra másolva!

mondta Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője az Origónak. Jelenleg három jobboldali csoport található az EP-ben, az ECR, az Identitás és Demokrácia, valamint a Fidesz, amely jelenleg egyetlen csoporthoz sem tartozik – tette hozzá. Fontos megállapítani, hogy Európát különféle kultúrák és pártok működésének az alapján áll. Meg kell találni ezen erők között azokat az együttműködési csomópontokat, amik révén előrébb lehet jutni. Ilyen többek között az illegális migrációs elutasítása, vagy éppen az EU további jogkörbővítésének az ellenzése - mondta a politikus.

Harald Vilimsky: A nemzeti parlamentek megerősítése mellett állunk Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ERWIN SCHERIAU / APA / picturedesk.com/Erwin Scheriau

Wilimsky arról is beszélt, hogy az Európa jövőjéről folytatott konferencia ötlete a brexit-népszavazást követően merült fel az Európai Bizottság kezdeményezésére.

A mostani EB egyértelműen az EU föderalizációja mellett tette le a voksát. A konferenciákon csupán az unió lakosságának 0,01 százaléka vett részt, és mindez ezért nem tekinthető mérvadónak. Ráadásul Brüsszel ennek a 0,01 százaléknak a centralizáció irányába mutató véleményét veszi csak figyelembe. Mi továbbra is a nemzeti parlamentek és a direkt demokrácia megerősítése mellett állunk - mondta az EP-képviselő.

Nem kérnek a brüsszeli bürokratákból

Az európai intézmények napjainkban egy őrült tempóban vannak – mondta Jorge Buxadé, a spanyol VOX párt európai parlamenti képviselője az Origónak. Ennek a kezdete az volt, amikor meghirdették a konferenciát Európa jövőjéről, ami egyértelműen egy globalista projekt volt, hogy egy föderális uniót építsenek fel – tette hozzá. Ezzel szemben a VoX, a lengyel Jog és Igazságosság, az Olasz Testvérek és a Fidesz is a nemzetek Európájában gondolkozik, és nem a brüsszeli bürokraták által irányított kontinensben.

Buxadé úgy véli, egyre több lépést tesznek meg az európai konzervatív pártok, hogy egységesen lépjenek fel az EP színterén.

Jó példa erre, hogy két évvel ezelőtt még meglehetősen távol állt egymástól a Fidesz és a VoX, de mára jelentős közeledés történt - mondta az EP-képviselő. Egy alternatívát kell mutatnunk a föderális brüsszeli tervekkel szemben, és erre az alapra épülhet fel később a választási együttműködés - tette hozzá.

Jorge Buxadé, a spanyol VOX párt európai parlamenti képviselője sem kér a föderalista Európából Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Meg akarjuk nyerni a 2023-as spanyolországi parlamenti választást - jelentette ki Buxadé. Úgy gondoljuk, meg tudjuk nyerni az országos választást, mivel jelenleg is második-harmadik helyen áll a VoX támogatottsága. Nagyon fontos rámutatni arra, hogy a spanyol szocialista párt több kérdésben is sokkal radikálisabb álláspontot képvisel, mint a többi európai szocdem párt. A woke-kultúra egyre jobban a politikájuk részévé válik - tette hozzá.

A dolgozó emberek pedig egyre nagyobb helyzetben vannak, a spanyol ipar is elhagyja az országot és inkább Marokkóba települ - mutatott rá Buxadé.

Az Európai Bizottság tagjait senki sem választotta meg

Hollandiában szinte mindegyik párt elmozdult balra, így többek között a migrációs és klímakérdésekben a baloldali narratíva szerint politizálnak - Rob Ross, a JA21 holland párt európai parlamenti képviselője- Ugyanez igaz az európai ügyekre is, mert egyre több politikai erő száll síkra a föderális Európa mellett. Mi olyan Európai Uniót szeretnénk, aminek az alapja a tagállamok szuverenitásán alapul – tette hozzá. Van egy közös piac, korlátozások nélkül tudunk utazni, mindez pedig nagyon jó dolog, de nincsen szükség egy Európai Egyesült Államokra.

mondta.

Rob Ross: A hollandok nem akarnak több hatalmat Brüsszelnek Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Rob Ross szerint a hollandok nem szeretnének több hatalmat adni Brüsszelnek. Hollandiában az is megfigyelhető, hogy míg a választások előtt a mostani kormány sok esetben erős kritikákat fogalmazott meg az EU-felé, addig hatalomra kerülve más teljesen más politikát folytatnak, és a föderalista unió felé mozdítanák el a folyamatokat. Ez a szavazók teljes átverése - mondta.

Míg a liberális és a progresszív oldal nagyon hatékonyan működik együtt, addig a jobboldal megosztott az európai színtéren - hangsúlyozta Rob Ross. Ez természetesen egy nehéz helyzet, és arra kell összpontosítanunk, amiben egyezés van közöttünk. Egyezés van az illegális migráció ellenzésében és abban is, hogy az úgynevezett Green Deal pénzeit másként költenénk el - mondta z EP-képviselő.