Borzalmas özönvíz pusztított Párizsban - videó

Árad a Szajna Párizsban
Párizs, 2021. február 1. A medréből kilépett Szajna a párizsi Eiffel-torony közelében 2021. február 1-jén. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Több hétig tartó hőség után megérkezett Párizsba az enyhülést hozó eső, ám olyan heves volt a zivatar, hogy kevesebb mint egy óra alatt több heti csapadékmennyiség zúdult a városra, több metróállomást is le kellett zárni - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Hozzátették: az ország több megyéjében narancssárga riasztás van érvényben.
Vágólapra másolva!

Franciaországban már hetek óta tombolt a kánikula és végre megérkezett a csapadék, ám az eső valóságos özönvízként zúdult több városra. Párizsban néhány metróállomást le kellett zárni, mert a víz teljesen elöntötte a peront. A La Chaine Météo nevű időjárási csatorna adatai szerint

a francia fővárosban kevesebb mint egy óra alatt 10-40 mm csapadék hullott, ami két-három heti csapadékmennyiségnek felel meg

- írja a V4NA a Le Figarora hivatkozva. Egy, a Twitterre feltöltött felvétel készítője azt írja, hogy pillanatok alatt csapott le Párizsra a vihar.

A főváros 15. kerületében lévő Balard nevű metróállomást teljesen elöntötte a víz, a lépcsőkön ömlött le a csapadék, ami miatt le is kellett zárni az állomást.

Az RATP tömegközlekedési vállalat tájékoztatása alapján több metróvonalon is fennakadások voltak a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt, a 8-as vonal Daumesnil állomása és a 9-es vonal Alma-Marceau állomása kedden késő este sem nyitott ki újra a sok víz miatt. A hömpölygő víz azonban nemcsak a metróvonalakat érintette, Párizsban több helyen az utakat is elöntötte a víz, az autók csak a folyóvá alakult áradásban tudtak araszolni, egy felülről filmezett motoros úgy néz ki, mintha jet-skivel közlekedne a vízzel borított úton.

A heves esőzésben Párizs egyik jelképe, az Eiffel-torony is alig látszott, a BFMTV értesülései szerint a torony tetején több mint 100 km/h-s szelet mértek. A szél olyan erővel tombolt, hogy még a házak tetején lévő cserepeket is lebontotta és faágakat tört le.

Azonban nemcsak a fővárosban csapott le a vihar, a második legnagyobb francia város, Marseille kikötőjét és a környező utcákat is elöntötte a víz.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint egy óra leforgása alatt három hónapnyi csapadék hullott a városra, a BFMTV értesülései alapján Bouches-du-Rhone megyében narancssárga riasztás van érvényben a továbbiakban várható viharok miatt.

Az ország déli részén lévő Toulon-t sem kímélte a vihar, a városban készült felvételeken jól látszik, hogy ömlik le a víz a lépcsőkön.

A Marseille közelében lévő Cassis nevű településen a La Chaîne Météo adatai szerint szerda reggel 5 és 6 óra között 47 mm csapadék hullott, annyi, mint amennyi összesen esett február óta.