Párkapcsolati erőszak miatt kénytelen távozni főtitkári tisztségéből a francia szélsőbaloldali politikus

Julien Bayou, politikus, francia
(FILES) In this file photo taken on June 22, 2022 Europe-Ecologie-Les Verts (EELV) Member of Parliament and of the left-wing coalition NUPES (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale - New People's Ecologic and Social Union), Julien Bayou talks to media after a meeting with French President following the parliamentary elections, at the presidential Elysee Palace in Paris. - Julien Bayou, accused of moral harassment by his ex-girlfriend, announced on September 26, 2022 morning his resignation from his position as national secretary of Europe Ecologie-Les Verts (EELV) and from the presidency of the ecologist group in the National Assembly, denouncing an "untenable" situation in a statement. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Lemondott hétfőn pártvezetői tisztségéről Julien Bayou, a francia ellenzéki, szélsőbaloldali Zöldek főtitkára, miután volt párja pszichológiai zaklatással vádolta meg. Bayou már jelezte, hogy a képviselői mandátumát azért megtartja. A mostani botrány azután robbant ki, hogy a ellenzéki baloldali szövetség vezető erejét képező, radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik fontos politikusa beismerte, hogy bántalmazta a feleségét, akivel válófélben vannak. Ez tehát a második, párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos botrány a francia radikális baloldalon.
Vágólapra másolva!

"Ma reggel bejelentettem a Zöldek tagságának a lemondásomat a főtitkári tisztségről" – írta közleményében Julien Bayou, aki jelezte azt is, hogy pártjának nemzetgyűlési frakcióvezetői posztját is elhagyja, de képviselő marad.

A szélsőbaloldali politikust morális zaklatással vádolta meg volt élettársa a Zöldek vezető politikusainak beszámolói szerint,

de feljelentést senki nem tett, és hivatalos rendőrségi vizsgálat sem folyik az ügyben.

Julien Bayou Forrás: AFP/Ludovic Marin

A radikális baloldali pártnak a szexuális zaklatásokkal és erőszakkal kapcsolatos gyanúkat vizsgáló csoportja már júliusban elkezdett vizsgálódni az ügyben, de az csak a múlt héten kapott nyilvánosságot. A párt egyik feminista képviselője, Sandrine Rousseau ugyanis azzal vádolta meg a pártvezetőt, hogy

"viselkedése megtöri a nők erkölcsi egészségét".

A képviselőnő elmondta:

Vasárnap a pártnak a tavaszi elnökválasztáson indított jelöltje, Yannick Jadot is azt kérte a pártvezetőtől, hogy a belső vizsgálat nyugalma érdekében vonuljon vissza a pártvezetői székből.

Julien Bayou hivatalosan a párt decemberi kongresszusán válik meg a pártvezetőségtől.

Az ügy azután robbant ki, hogy a ellenzéki baloldali szövetség vezető erejét képező,

radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik vezető politikusa beismerte, hogy bántalmazta a feleségét, akivel válófélben vannak.

A pártszövetséget vezető Jean-Luc Mélenchon jobbkezének számító Adrien Quatennens szeptember 18-án lemondott koordinátori-szóvivői posztjáról, miután nyilvánosságra került egy egy évvel ezelőtti feljelentés, amely szerint egy veszekedés során megpofozta a feleségét.