Így készül a tökéletes párolt káposzta – videó

lila káposzta
Vágólapra másolva!
Párolt káposztát leggyakrabban a Márton-napi libasült mellé készítünk, pedig minden sült mellett kiválóan megállja a helyét. A Mindmegette legújabb videójában bemutatja, hogy készül a vörösboros párolt káposzta almával.
Vágólapra másolva!

A káposztafélék családjának itthon a lila, a fejes és a kelkáposzta a legkedveltebb tagjai, pedig ide tartozik a kínai kel, a kelbimbó, sőt, még a karfiol is, amelyet már több mint 500 éve termesztik.

Nem csoda, hogy régóta az egyik legkedveltebb zöldségféle, az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása: remek vízhajtó, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, de az immunrendszert is erősíti.

A lila káposztát általában párolva fogyasztjuk. Igazán könnyű elkészíteni, a népszerű hazai portál legújabb videója pedig bemutatja a receptet is.

Libasült lila káposztával Forrás: Thinkstock

Kiváló köret sültek mellé, a Márton-napi libasült például elképzelhetetlen nélküle, de úgy is finom, ha megpirítjuk, majd nyakon öntjük joghurt és tejföl keverékével.

Párolt káposzta

Hozzávalók:

  • 1 db fejes káposzta
  • 2 fej hagyma
  • 5 dkg kristálycukor
  • 0.5 dl ecet
  • 1 kvk köménymag
  • bors
  • 0.5 dl olaj

Elkészítése:

  1. A párolt káposzta elkészítéséhez a káposztát legyaluljuk, a hagymát félbe, majd szeletekre vágjuk!
  2. A cukrot olajon karamellizáljuk, hogy aranybarna legyen! Hozzáadjuk a hagymát, és megpirítjuk! A káposztát is megsózzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, borssal és jól összekeverjük!
  3. Kis-közepes lángon fedő alatt, 1 dl vízzel, gyakran kevergetve addig pároljuk, amíg a káposzta megpuhul, ez kb. 30-40 perc! Ha a káposzta megpuhult, ecetet öntünk rá, és fedő nélkül még 5 percig pirítjuk! Sültekhez kínáljuk (liba, kacsa, sertés).