Tombolás, könnygáz, letartóztatások: marokkói bevándorlók több európai várost is rettegésben tartottak - videók

Dutch police intervene as fans of Morocco celebrate victory 2022, Amsterdam, Celebrate, Morocco, Netherlands, police, Soccer Horizontal, Marokkó, szurkolók
AMSTERDAM, NETHERLANDS - DECEMBER 06: Moroccan supporters celebrate victory as Morocco qualified for 2022 FIFA World Cup quarterfinals after beating Spain on penalties during the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between Morocco and Spain at Mercator Square in Amsterdam, Netherlands on December 06, 2022. Selman Aksunger / Anadolu Agency (Photo by Selman Aksunger / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A holland rendőrség összesen 57 embert tartóztatott le több városban a kedd este rendbontásba torkolló ünneplések során, miután Marokkó 11-esekkel legyőzte Spanyolországot a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. Párizsban és Brüsszelben is hatalmas volt a káosz.
Vágólapra másolva!

Amszterdamban a hatóságok tíz embert állítottak elő, egyet közülük azért, mert

petárdát dobott egy elsősegélynyújtóra, másokat rongálás miatt vettek őrizetbe.

A hét elején a város három nagyobb terét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket.

A marokkóiak nem bírtak magukkal Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Selman Aksunger

Rotterdamban 35 embert tartoztattak le, főként a város pályaudvara környékén, petárdázás, az igazoltatás megtagadása és a rendőrség megsértése miatt.

Kedd éjjel a rendőrség arról számolt be, hogy több embert őrizetbe kellett venni, mert petárdákat dobáltak a járókelőkre. A rohamrendőrök a városközpontban is feloszlattak egy rendbontó csoportot. Ugyanott egy tűzijátékbomba is felrobbant, egy rendőr halláskárosodást szenvedett.

Tomboltak a marokkói szurkolók Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Selman Aksunger

Utrechtben egy személyt vettek őrizetbe, miután az ünneplő tömeg hirtelen a rendőrök ellen fordult a város egyik kereskedelmi negyedében.

A vandál csoportok kerékpárokkal rohamozták meg a rendfenntartókat.

A hágai rendőrség tíz embert tartóztatott le többek között erőszak, illetve veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása miatt. A városban kezdetben ünnepi hangulat uralkodott, de végül a rohamrendőröknek kellett távozásra felszólítani a szurkolókat.

Párizsban sem volt jobb a helyzet.

A biztonsági erők könnygázt vetettek be, hogy szétoszlassák a szurkolókat, akik Marokkó győzelmét ünnepelték a Champs Élysée-n.

De a brüsszeli rendőrség is könnygázt vetett ki marokkói szurkolók ellen a spanyolok elleni sikert követően.

A története legnagyobb sikerét elérő Marokkó - Kamerun, Szenegál és Ghána után - negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé vb-n.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!