Intézetis tinibanda tart rettegésben egy Heves vármegyei falut

Boy Behind Glass Door Children Only Photography One Boy Only Boys Child Abuse Color Image Child One Person Sadness Depression - Sadness Loneliness Exclusion Square Shape Glass - Material Closed Violence Back Lit Defocused Soft Focus Human Hand Son People
Blurred sad boy leaning open hand against glass door.
Vágólapra másolva!
Mónosbélen alig több mint 300 polgár lakik, a hírek szerint tavaly mégis 500 körözést adott ki a rendőrség a falu területére. Nem a falusiak miatt, a bajt az intézet okozza, pontosabban azok a gyerekek, akik ott élnek. Mert hiába a festői környezet, az egymást keresztnéven szólító falusiak, akiknek jó része születésétől kezdve itt lakik, a neveletlen tinédzserek komoly bajokat okoznak. Olyannyira, hogy néhány hete testületi ülést hívtak össze, pár napja pedig közmeghallgatás volt a hivatalban, ahol az emberek elmondhatták, mi a baj az intézetisikkel - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

„Nemrégen több fiatal megvert két gyereket Egerben, úgy tudjuk, néhányan közülük mónosbéliek voltak” – mesélte a Blikknek Betti, a falu boltosa, aki szerint sok idős este már nem is mer kimenni az utcára. Az intézetisek párfős bandákba verődnek, úgy járják a környéket. Csikkek után kutatva szétszórják a szemetet, cigiért és pénzért zaklatják, akivel szembe találkoznak.

Megesik az is, hogy heccből égő csikkeket nyomnak a kerítés mögött lévő kutyák orrának, rongálják a falu javait, amit csak meglátnak.

„Nem volt ez mindig így, én is oda jártam óvodába, aztán miután gyermekotthon lett, még sokáig jó volt a viszony. Az ott élő gyerekek részt vettek a falu életében, voltak közös rendezvényeink, de ahogy ott most nevelik őket, annak nem csoda, hogy ez lett a vége – folytatta a boltos.

A falubeliek szerint akkor kanászodtak el a tinédzserek, amikor az intézet új vezetést kapott.

Engedékenyek lettek a nevelők, odalett a fegyelem és a szigor.

A kapu nyitva áll, az jár-kel rajta ki és be, akinek csak kedve tartja – legalábbis így tartja a közbeszéd. Néhány hete a polgármesteri hivatal elé került a tarthatatlan helyzet. Kérdőíveket küldtek ki, 90 százalék változást akar.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Alfonso Cacciola/Rinocdz

„Az itt lakó gyerekek megjárták az élet rögös útját” - próbálja védeni a tinédzsereket is Varga Sándorné polgármester, aki szerint a pandémia idején távolodott el egymástól a falu és az intézet vezetése. „A település azt szeretné, hogy rend legyen és fegyelem. A gyermekotthon idén új vezetőt kapott, akivel már megkezdtük az egyeztetéseket, tiszta lappal indulunk. Türelmi időt adtunk egymásnak, ez alatt ki kell derülnie, hogy tudunk-e a továbbiakban egymás mellett élni” - mondta.

Mónosbélen egyébként mintegy 350-en laknak, tavaly 500 körözést rendeltek el a hatóságok a település területére.

Mondani sem kell, hogy nem az itt élők, sokkal inkább a tinédzserek miatt, akik szinte azonnal megszöknek, mihelyst behozzák őket. Közülük van, aki börtönben ül, van, aki javítóba került, amikor csoportos rablásokat követtek el a megyeszékhelyen.

– mesélte a 20 éve Mónosbélen lakó Gabriella. Őt eddig elkerülte a baj, de tudja, hogy a faluban nem mindenkinek volt ekkora szerencséje.

Nyesőné Maksa Erika, a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője korábban a heol.hu-nak mondta el, hogy a mónosbéli otthon nem javítóintézet, nem zárt intézmény, így, ha a rendőrök behozzák a gyerekeket, ők egyből el is mennek. Mint mondta, az előző vezetés nem azt a szemléletet képviselte, amit az új - ők vissza szeretnének épülni a község életébe, de ez nem megy varázsütésre.