A teljes megsemmisülés fenyegeti az ukrán hadsereget

Wagner-csoport, PMC Wagner, orosz paramilitáris szervezet, katonai magánvállalkozás, zsoldosok hálózata, PMC Wagner Centre
People sit at the desk in the office in the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Vágólapra másolva!
A donbászi Artyomovszk (Bahmut) városához való ragaszkodás sokba került Kijevnek, és valószínűleg megpecsételte a sorsát─ állította Jevgenyij Prigozsin a Wagner katonai magáncég vezére.
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport nevű katonai magáncég (PMC) vezetője, Jevgenyij Prigozsin szinte végzetesnek nevezte Ukrajna veszteségeit a Bahmut városáért folytatott csatában. Prigozsin szerint az alakulatai által Oroszország érdekében hozott áldozatok megérték.

─ mondta Prigozsin szerdai nyilatkozatában.

A Wagner-vezér ugyanakkor hozzátette, hogy saját alakulatai is „komoly veszteségeket szenvedtek".

A csatát az egész konfliktus „legfőbb ütközetének" nevezte, ahol a Wagner-csapatok az ukrán fegyveres erőkkel és a „beléjük telepített külföldi egységekkel" kerültek szembe. Prigozsin szerint Bahmut teljes bevétele olyan történelmi esemény lesz, amely biztosítani fogja a totális orosz győzelmet.

A Wagner-csoport hadiszállása Szentpétervárott (Fotó: Olga MALTSEVA / AFP) Forrás: AFP/Olga Maltseva

─ jósolta.

─ jelentette ki Prigozsin.

A Wagner-csoport zsoldosai (Fotó: Olga MALTSEVA / AFP) Forrás: AFP/Olga Maltseva

Az Bahmutért folytatott ádáz küzdelem az ukrajnai fegyveres konfliktus egyik legintenzívebb és legvéresebb összecsapásává vált, ahol állítólag mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett. Míg különböző nyugati elemzők azon az állásponton vannak, hogy a városnak nincs akkora stratégiai jelentősége, addig Zelenszkij elnök kőbe vésett ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a lehető legtovább meg fogja védeni Bahmutot, és erődnek nyilvánította azt.

A szétlőtt Bahmut (Fotó: AFPTV / AFP) Forrás: AFP/-

Az ukrán elnök a hét elején az Associated Pressnek kifejtette, hogy ha Oroszország elfoglalná a várost, kormánya olyan nemzetközi és belföldi nyomás alá kerülne, hogy békét kellene kérnie Moszkvától.

─ mondta Zelenszkij a hírügynökségnek.