Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban, 2022.11.18.
Budapest, 2022. november 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 22022. november 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Amikor a baloldal azt mondja, hogy háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják mit beszélnek, ez egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta ép elméjű ember nem enged meg magának, ettől kinyílik a bicska az ember zsebében - mondta Orbán Viktor kormányfő szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth rádióban. A kormányfő arról is beszélt, ahogyan a migráció ügyében, úgy a béke ügyében is igaza lesz a magyaroknak. A legújabb brüsszeli javaslatokról közölte, tönkre akarják tenni a magyar embereket és a magyar gazdaságot. 
Vágólapra másolva!

- fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy szüntessék meg a rezsicsökkentést. A miniszterelnök közölte, hogy ebben a magyarok között pártpolitikán túli egyetértés van. Magyarországnak ki kell állnia az érdekei mellett – szögezte le a kormányfő. Kiemelte, hogy minden javaslatot, ami a megszorítás irányába vezet, azt el kell vetni, továbbá jelezte, hogy

a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskörbe tartozik.

Orbán Viktor: Ehhez semmi köze nincs Brüsszelnek Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Védelmi költségvetés

A miniszterelnök kifejtette: háborús időket élünk, védekezni kell, így meg kell védeni a munkahelyeket, a nyugdíjak értékét, valamint a családokat. Ezért lesz a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés. Orbán Viktor elmondta, hogy egy költségvetésnek szerteágazó célokat kell teljesítenie.

- dicsérte Varga Mihály munkáját a miniszterelnök. Hozzátette: egyedül talán Babis miniszterelnök, korábbi cseh pénzügyminiszter bír hozzá hasonló tapasztalatokkal.

A kormányfő kiemelte: az infláció magától nem fog lemenni, azt le kell törni. Ez egy nagy vállalása a kormánynak. Ennek az évnek a végére egy számjegyűnek kell lennie az inflációnak. A háború az energiapiacon is zajlik, nemcsak a fronton – vélekedett a miniszterelnök.

- jegyezte meg a miniszterelnök. Mint mondta, ezért szükséges az infláció letörése.

Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelben annyit akadékoskodtak a baloldal irányításával Paks2 miatt, hogy megcsúsztak az építkezéssel. Ha nem lenne háború, hanem a béke útját járnánk, akkor hirtelen könnyebb lenne a gazdasági helyzet és lecsökkenne az infláció is – jegyezte meg.

Orbán Karácsonyékról: Elment az eszük!

Szót ejtett róla, hogy a háborúnak vannak nyertesei és vesztesei, a legnagyobbat azok szenvedik, akiknek meghalnak a hozzátartozóik.

Ez egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta ép elméjű ember nem enged meg magának. Ettől kinyílik a bicska az ember zsebében – reagált a miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármester szavaira. A miniszterelnök elmondta: a háborúról való beszéd a háború része, de miután nem vagyunk benne a háborúban, mi kívülről nézzük.

- tisztázta Orbán Viktor.

A baloldal továbbra is a háború pártján áll Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Hozzátette: mi higgadtabbak vagyunk, bár nyugaton mindenki lelkes. Hozzátette: minden épeszű ember tudja, hogy ha egy ország támad, akkor háromszor akkora vesztesége lesz, mint aki védekezik, utalt Ukrajnára a miniszerelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: meg kell győzni a feleket, hogy tűzszünetre van szükség.

Szerinte a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét, mert az emberek többsége nem háborúpárti.

- vélekedett. A miniszterelnök szerint nő a békepártiak száma.

A kormányfő kifejtette, hogy miért fognak később igazat adni nekünk: mi voltunk az egyetlenek, akik azt mondták, hogy a határokat meg kell védeni a migrációs válságkor. Később egyre több uniós tagországban belátták, hogy nekünk van igazunk. Így lesz a háborúval kapcsolatban is, fejezte ki reményét a miniszterelnök.

Akár az eszkimók parlamentje is dönthetett volna

A kormányfő arról is beszélt, ha magyar miniszterelnök vagy választó vagy, akkor ki kell állni az igazunkért. Amikor nem mondtuk el a véleményünket, akkor mindig rajtavesztettünk - tette hozzá. Orbán Viktor szerint most ilyen nem lesz, persze ez egy nehéz helyzet.

Kulcsfontosságú volt Erdogan győzelme

Orbán Viktor elmondta, hogy 4 millió embert nem enged ki az országból. Soros György embere volt Erdogan ellenfele. Ha Soros embere nyert volna, akkor több millió embert ránk eresztettek volna - ismertette a kormányfő. Törökországon keresztül jön az orosz gáz, és ha Soros-párti elnök lett volna, akkor erősen kétséges lett volna, hogy eljutott volna-e a gáz.