Vágólapra másolva!
Habár a hegymászó társdalom biztosra veszi, hogy Suhajda Szilárd már nincs életben, egyelőre nem lehet halottá nyilvánítani a magyar hegymászót. A Bors járt utána, hogy jogilag mi történik a következő időszakban.

Speciális esetnek számít Suhajda Szilárd halála. Egy ember biológiai végének megállapításához három dolognak kell fennállnia: az agyi hullámok, a szívverés és a vérkeringés leállásának. A halotti anyakönyv kiállításához szükséges orvosi dokumentumot is ezek alapján állítják ki. Suhajda esetében viszont a holttest nem áll rendelkezésre - írja a Bors.

A magyar extrém sportoló légzőpalack és serpa segítsége nélkül, egyedül kísérelte meg felmászni a Mount Everestre. Miután Suhajdának nyoma veszett, és azóta sem tért vissza, a hegymászáshoz értők kijelentették: egészen bizonyosra vehető, hogy Szilárd már nincs életben.

Május 30-án a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban lévő hegymászó emlékhelyen tartottak gyertyagyújtást Suhajda Szilárd emlékére Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Holttá nyilvánítása a családja számára előbb-utóbb jogi okokból is fontossá válik, többek között a hagyatéki és vagyoni kérdések miatt. Példa lehet erre, ha a hegymászó özvegye értékesíteni szeretné az esetlegesen közös tulajdonú ingatlant, vagy a gyermekének hivatalos okmányokat szeretne intézni. Amíg Suhajda élt, tulajdonosként nyilvánvalóan az ő beleegyezésére is szükség volt az ilyen ügyletekre, illetve szülői felügyeleti jog gyakorlójaként pedig a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések eldöntéséhez is szükség volt az egyetértésére.

Berényi András sztárügyvéd a Borsnak elmondta: a jogszabályok szerint Suhajda Szilárdot jelenleg eltűntként kell kezelni.

"Abban az esetben, ha valaki halála vélelmezhető, bírósági végzés szükséges a holttá nyilvánításához.

Ha a holttest megvan, a halál ténye megdönthetetlen, viszont egy eltűnt személy esetében megdönthető vélelemről beszélünk.

A megdönthető vélelem megtámadható, ha olyan információk jutnak az érdekeltek birtokába, melyek alapján vélhető vagy bizonyosnak tekinthető, hogy az illető mégis életben van. Példa lehet erre, hogy ha az eltűntnek tekintett személy jelentkezik" - jelentette ki az ügyvéd.

Alapesetben az eltűnés után két évet kell várni a holttá nyilvánításhoz, ám ez az érintettek kérésére egy évre gyorsítható.

Ebben az esetben az örökség és minden egyéb jogkövetkezmény beáll, ám ezt az időt, illetve a bírósági döntést mindenképpen ki kell várni.