Soha nem volt még olyan emlékérme Magyarországon, mint amilyen most jelenik meg

Az arany emlékérme hátoldala
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából „II. András Aranybullája" megnevezéssel 10 000 forint névértékű miniarany és 5000 forint névértékű – az Aranybulla pecsétjének eredeti méretével azonos – színesfém emlékérméket bocsát ki Esztergomban.
Vágólapra másolva!

A két emlékérme két önálló kibocsátás eltérő érmeképpel, azonban, a magyar emlékérme-kibocsátások körében kuriózumként, az arany emlékérme a színesfém emlékérme előoldalára – mintegy függőpecsétként – ráilleszthető.

Az emlékérméket Endrődy Zoltán iparművész tervezte

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Az Aranybulla a magyar történelem egyik legismertebb dokumentuma, amely nevét aranypecsétjéről kapta. Az 1222 tavaszán II. András magyar király által kiadott oklevél Magyarország jogtörténetének kiemelkedő emléke, a magyar történeti alkotmány jelképe.

Az arany emlékérme előoldala Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Igazi jelentősége nem saját korához, hanem utóéletéhez kapcsolódik. Azt követően ugyanis, hogy Nagy Lajos király (1342-1382) 1351-ben megerősítette és törvénybe foglalta az 1222. évi oklevél szövegét,

évszázadokon át a magyar nemesi kiváltságok foglalatának tekintették.

Így került be Werbőczy Istvánnak a középkori magyar jogot összefoglaló tekintélyes művébe, az 1517-ben kiadott Hármaskönyvbe. Werbőczy révén pedig egészen 1848-ig az Aranybulla lett a magyar rendi ellenállásnak, a magyar függetlenségi törekvéseknek egyik sarokköve.

Az arany emlékérme hátoldala Forrás: Magyart Nemzeti Bank

Az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 10 000 Ft névértékű miniarany, illetve 5000 Ft névértékű, az Aranybulla pecsétjének méretével azonos színesfém emlékérmét bocsát ki a mai napon.

Az emlékérmék különlegessége, hogy az arany emlékérme a színesfém emlékérme előoldalára, a függőpecsétre illeszthető, de önállóan is értelmezhetők.

A miniarany emlékérme előlapján, körvonal által határolt középmezőben, a kizárólag II. András király aranybulláján használt országcímer modern ábrázolása látható. Az előlap szélén, félköriratban, fent – pontokból és keresztből álló motívumok között – az emlékérmék kötelező alaki kellékei láthatók: a „MAGYARORSZÁG" felirat, a „10000" értékjelzés és a „FORINT" felirat.

A színesfém emlékérme előoldala Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A miniarany emlékérme hátlapján, a körvonal által határolt középmezőben az Aranybulla modern kivitelű, körirat nélküli uralkodóábrázolása látható. Az uralkodóábrázolás két oldalán olvasható évszámok: az „1222" az Aranybulla kiadásának, a „2022" az emlékérmék kibocsátásának évére utalnak.

A színesfém emlékérme hátoldala Forrás: Magyar Nemzeti Bank

A verési évszám alatt olvasható a „BP." verdejel. A hátlap szélén, köriratban – egy-egy keresztmotívummal elválasztva –, a „II. ANDRÁS ARANYBULLÁJA" felirat jelenik meg. A hátlap szélén, lent, az uralkodóábrázolástól balra az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható.