Péntektől csak magyar rendszámmal lehet kedvezményes áron tankolni a benzinkutakon

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyar benzinkutakon, jövőre jön a reklámadó is - hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Az extraprofit-különadók a jelenleg érvényben lévő ágazati adók fölött lesznek majd kivetve, összesen nyolc szektorban, és közel 800 milliárd forintos bevételt vár a kabinet ebből.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy két ülést is tartott a kabinet a megalakulása óta. Először döntöttek a veszélyhelyzet elrendeléséről, mivel közvetett veszélynek vagyunk kitéve, és a humanitárius katasztrófa lehetősége fennáll, emellett a gazdasági következmények is súlyosak – hangsúlyozta a miniszter.

Válságálló gazdaság kell

A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik, ez fegyveres veszélyt Magyarországra nem jelent, de humanitáriust igen, sok menekült érkezik hazánkba. A gazdasággal kapcsolatos gondokat is szaporították az események. A háború időszakában is válságállóvá kell tenni a magyar gazdaságot. A miniszter kifejtette, hogy

A jövő évi költségvetést pedig a kormány még csütörtökön átadja a Költségvetési Tanácsnak. A parlament június első felében kezdi meg tárgyalni a költségvetési tervezetet, Gulyás szavaiból kiderült: 5,2 százalékos inflációval és 3,5 százalékos hiánycéllal számolnak. A jövő évi költségvetésben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak, 26 ezer milliárd körüli a költségvetési főösszeg.

Gulyás Gergely: Válságálló gazdaság kell Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány úgy döntött,

péntektől csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál.

Tehát csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetősége arra, hogy Magyarországon tankoljanak, mert a miniszter szerint a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Gulyás rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, míg mi fenn tudtuk tartani a rezsicsökkentést. A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre - tette hozzá. A brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért. Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni - mondta a miniszter.

Itt van az extraprofit-különadó

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, extraprofit-különadók érkeznek.

Az extraprofit adók a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre

  • Az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonjuk az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítjük. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjük.
  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonunk el - mondta Nagy Márton.
  • Az energiaszektorban 300 milliárdot vonnak el - ez főképp a Molt érinti.
  • A kiskereskedelmi szektor 60 milliárd forinttal,
  • a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd,
  • gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot vonnak el (ez nem érinti a kis gyógyszerforgalmazókat),
  • a légitársaságoktól 30 milliárdot vonnak el.
  • Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót 2023. január 1-től, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak.

A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik.

Ez a fajta elvonás nem fog megjelenni áthárított áremelkedések tekintetében a fogyasztóknál - mondta Nagy Márton.

800 milliárdos megtakarítás

Az állami beruházások befagyasztása 800 milliárd forintos megtakarítást jelent majd, de ennek szerény növekedési ára lesz - mondta kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetet már megelőzően egy fokozott védettséget rendelt el a kormány, „ezt fenn fogjuk tartani". A miniszter leszögezte, ha a helyzet megkívánja, akkor a magyar honvédség és rendőrség képes arra, hogy hazánk határát megvédje.

Marad a rezsicsökkentés és a családtámogatás

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: az említett nagy intézkedések elegendők a rezsicsökkentés megőrzéséhez és a honvédelmi fejlesztésekhez és „ahhoz is ragaszkodunk" – mondta – hogy családtámogatásra sem fordíthatnak egy fillérrel sem kevesebbet.

A különadók uniós támadásának lehetőségére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt válaszolta: az EU-tól „megszoktuk a kritikákat", de a kritika ide kevés, ide jogilag megalapozott vélemények kellenek. A bevezetett intézkedések azonban egyszer már kiállták az uniós jog próbáját – utalt a most újraindított reklámadó ügyére a miniszter.

Az európai egység érdekében Magyarország minden olyan szankciót hajlandó támogatni, „ami jobban fáj Oroszországnak, mint az EU tagállamainak, így Magyarországnak. Az olaj tekintetében ez ma nincs így" – szögezte le.

Az extraprofit nem okozhat áremelkedést

Az extraprofit elvonása nem ad okot áremelésre – erősítette meg újságírói érdeklődésre Gulyás Gergely. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint pedig mindez jól ellenőrizhető: külön kiszámolható, hogy melyik esetben mennyi az extraprofit, és csak annak egy – jelentős – részét vonják el, a profitot nem. A miniszter szerint az extraprofit elvonásban érintett szektorok is tudják, hogy ez olyan profit, „amiért nem dolgoztak meg".

Nyáron tetőzhet az infláció

Az infláció mintegy 80%-a globális eredetű, most „ezt szenvedjük el" – mondta Nagy Márton miniszter. Beszélt arról is, hogy míg egyes országokban akár kétszámjegyű is lehet az infláció, addig Magyarországon ez nincs így. Úgy véli, hogy hazánkban az infláció a nyáron, 9-10% körül tetőzhet, jövőre pedig várhatóan 5% köré csökken. Ezért fontos – mondta –, hogy a gazdaságot válságállóvá tegyük.

A Jobbik zaklatási botránya nem maradhat következmények nélkül

Gulyás Gergely miniszter szerint arra még Demszky Gábor főpolgármester regnálása idején sem lehetett példa, mint amire szerdán sor került a fővárosi közgyűlésben: hogy politikai okok miatt elmarad az ülés. „Pedig eddig azt hittük, hogy az volt a mélypont" – fogalmazott. Mint ismeretes, erre a baloldali pártok belső vitája miatt került sor.

A Jobbik egyre gyűrűző szexbotrányát az Origó kérdésére Gulyás Gergely megdöbbentőnek, teljesen elfogadhatatlannak minősítette. Az emberi és női méltóságot minimálisan is becsülő pártban ez nem maradhat következmények nélkül – szögezte le.

Mindent elmond a mai Jobbikról ez az eset – mondta –, amely elvtelenségében csak a rendszerváltoztató SZDSZ '94-es „mozgásaihoz" volt hasonlítható. Minden határon túlmegy a hozzáállás, amit ebben az ügyben a Jobbik tanúsít – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester pesti alsó rakpart lezárásával kapcsolatos, szakértőkkel nem egyeztetett tervével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: amennyiben a cél a dugók állandósítása és a környezetszennyezés, úgy rendben van – de ha nem ez a cél, akkor vissza kell lépni ettől a tervtől.